Најновије

МАЛТРЕТИРАЊЕ У СРБИЈИ: Полиција потврдила да послодавци не смеју да користе полиграф над радницима!

БЕОГРАД- Инспектор је послодавца опоменуо да је полиграфско испитивање дозвољено једино у кривичним поступцима и да могу да га врше само овлашћена лица.

Рад (Фото: pixabay)

Инспектори рада утврдили су да је 17 радника фирме „Перутнина Птуј - Топико“ из Бачке Тополе 21. јуна било незаконито подвргнуто полиграфском испитивању, док је с једним радником који је одбио то испитивање 12. јула споразумно раскинут радни однос.
Подсећамо да је Курир 29. јуна пренео исповест једног од радника поменуте компаније који се пожалио да се над њима врши притисак да пристану на испитивање јер ће им у супротном посао бити угрожен.
Како се наводи у саопштењу Министарства за рад, пошто није било једностраних отказа, инспектор је послодавца опоменуо да је полиграфско испитивање дозвољено једино у кривичним поступцима и да могу да га врше само овлашћена лица, као и да такав облик испитивања није предвиђен радним правом.
- Овакво испитивање послодавац није утврдио колективним уговором, нити уговорима о раду, нити је оно предвиђено Законом о раду - наведено је у саопштењу.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА