Најновије

СВЕ ОЧИ УПРТЕ У ВАШИНГТОН, ЧЕКА СЕ ОДГОВОР АМЕРИКЕ: Војна вежба Кине и Русије у Јужном кинеском мору!

Русија и Кина ће у септембру одржати заједничке војне вежбе у Јужном кинеском мору, јавља Раша тудеј.

Војна вежба Кине и Русије у Јужном кинеском мору (Фото: Синхуа)

У вежбама ће учествовати ратне авијације две земље потврдио је министар одбране Кине.
Ово би могло да буде још један прст у око Америци с обзиром да је Јужно кинеско море већ дуже време поприште многих несугласица и тензија између Вашингтона и Пекинга.
Подсетимо,  Амерички разарачи приближили су се протеклих недеља гребенима и острвима под кинеском контролом у спорном Јужном кинеском мору.
То су потврдили званичници америчке морнарице, јавља Ројтерс. Ове патроле би могле да распире тензије уочи значајне пресуде поводом територијалних захтева које Пекинг износи кад је реч о Јужном кинеском мору, оцењује британска агенција. Три америчка брода патролирају недалеко од кинеских острва у архипелагу Спратлис и области Скарборо, у близини Филипина, наводе званичници. Иако нису ушли у зону од 12 наутичких миља, коју подразумева такозвана операција пловидбене слободе која би изискивала одобрење на високом нивоу, разарачи оперишу од 14 до 20 наутичких миља даље од кинеских острва, пренео је вашингтонски лист "Нејви Тајмс". Такође, Стални арбитражни суд у Хагу закључио је да Кина нема правну основу за полагање "историјских права" на острва у Јужном кинеском мору, стоји у пресуди о спору између Филипина и Кине у вези са територијалним правима у Јужном кинеском мору. Међународни суд је установио и да је Кина прекршила суверена права Филипина у ексклузивној економској зони те земље у Јужном кинеском мору, мешајући се у филипинске рибарске активности и истраживање нафте, градећи вештачка острва и не спречавајући кинеске рибаре да лове рибу у тој зони, јавио је АФП. С друге стране, кинески председник Си Ђинпинг, рекао је да је Кина посвећена одржавању мира и стабилности у Јужном кинеском мору, али неће прихватити никакве ставове нити акције засноване на пресуди Сталног арбитражног суда у Хагу о спору између Филипина и Кине у вези са територијалним правима у том мору.
Извор: ЕКП/Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА