Најновије

ДОДИК: БиХ никада није била у већем глибу него што је данас!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се морају поштовати ставови Српске и да она мора да буде видљива на европском путу.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Бањалучке "Независне новине" преносе да је Додик, реагујући са став председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића да деблокада европског пута и Писмо намере Међународном монетарном фонду (ММФ) треба да буду решени паралелно и истовремено, истакао да је чињеница да је неко већ "испреговарани" аранжман с ММФ-ом довео у питање непотписивањем и да су од шест учесника у процесу два одбила да потпишу писмо намере, наводећи да је реч о уцени.
- Европски пут не може да буде на фону тога да Република Српска губи своје позиције. Имамо јасан однос према механизму координације. Тамо не може да се деси да одлучују присутни. Хипотетички се може десити да неко из Републике Српске не буде присутан, а да то буде ваљана одлука. Наравно да не може и то се мора променити, као и чињеница да председавајући Савета министара БиХ председава телима за која није надлежан - навео је председник Српске.
Додик: БиХ суочена с проблемима у највећем обиму досад
Додик каже и да се европске праксе морају уважити и код нас, па "представник ка Европи не мора да буде неко из Савета министара, већ и неко из ентитетских влада, како се договоримо и то је пракса која постоји у сложеним државама Европе".
Он је оценио да је БиХ суочена с проблемима у највећем обиму досад.
- Мислим да никада није била у већем глибу него што је данас - рекао је Додик.
Коментаришући то што је Врховни суд Хрватске укинуо пресуду загребачког Жупанијског суда којом је Бранимир Главаш осуђен на казну затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. године, Додик је навео "да се овај чин не може посматрати одвојено од недавне рехабилитације кардинала Алојзија Степинца".
- Очигледно је да је једна атмосфера квазирехабилитације злочинаца над Србима створена у Хрватској и то је неприхватљиво. Главаш је доказани злочинац и поништавање пресуде може да служи на част тог квазиправосуђа, које ослобађа злочинце. Осуђујемо једну такву одлуку и мислим да коначно морају да се процесуирају сви који су чинили злочине над Србима - рекао је председник Српске.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА