Најновије

АРАПИ КУПУЈУ БиХ: Кувајћанин Абу Салем - Осећам да је ово моја земља, нисам странац (ВИДЕО)

- Посетио сам бројне земље у Европи и широм света, али нигде није као у Босни. Сви су пријатељски расположени. Осећам да је ово моја земља, да нисам странац - прича за Н1 Абу Салм Ал Ајад, који је из Кувајта у БиХ дошао пре пет година.

Арапин (Фото: Јутјуб)

- Јефтино је, може се живети 2-3 месеца, нормално, као турист... Лако је купити стан или кућу. Време је одлично. Наше жене стављају никаб, хиџаб, абаје, а овде је нормално.. .- испричао је Абу Салем Ал Ајад за Н1.
Кувајтски дом није заменио само једним у БиХ. Гради куће, купио је око 8 станова, земљиште на око 15 локација. Други Арапи лако ће изнајмити стан од Абу Салема. Али не и купити.
Чињеница је да се туристи са Истока који долазе у посету Босни и Херцеговини неретко одлуче и на то да у БиХ купе земљиште и некретнине. Али, бројни страни држављани не могу постати њихови власници као физичка лица, јавља Н1.
Једини начин је регистрација фирме, која онда постаје власник те некретнине или земљишта. Али, како доћи до података колико је босанскохерцеговачке земље на овај начин "извезено?".
Кувајт нема реципроцитет у стицању права власништва на некретнинама у ФБиХ. То значи да у Федерацији Абу Салем не може бити власник куће, стана или земљишта.
Јер ни Босанац и Херцеговац као физичко лице не може купити кућу у Кувајту. Али зато Абу Салем може регистровати фирму која ће за њега постати власник некретнине. Случај нимало неуобичајен у нотарској комори:
- То су или мешовита друштва, где су оснивачи домаћи и страни, или неки који имају двојно држављанство. На пример, он је држављан Кувајта и Енглеске или Канаде са којом ми имамо реципроцитет. У том случају би он могао преузети некретнину, али легални су купци друштва... - каже нотарка Мерџана Шкаљић.
"Апелујем да држава нешто уради, да видимо ко долази, шта се купују"
Стање је аларматно, страхује вланик једне од агенција некретнинама:
- Па једног дана ћемо остати без грунта. Још се увек може контролисати. Апелујем да држава нешто уради, да видимо ко долази, шта се купује. Није проблем, сви инвеститори су добродошли, али ако ми останемо без шума и дође клизишта.... Мислим да нам то није у интересу -
Да је куповина необрађеног и напуштеног земљишта за Босну и Херцеговину ипак добра, сматра економски аналитичар Зоран Павловић. Али са интересом за њега расту и цене, а смањује се куповна моћ локалног становништва.
- На крају ће земљу купити они који имају новаца, јер смо ми земља у којој грађани немају новаца. Тако да ћемо практично постати сервис онима који имају новац. И то је за оне који остану. А податак који говори да 80.000 младих већ отишло из БиХ је поражавајући и говори о томе колико ми не користимо нашу проироду, наше ресурсе и нашу земљу... - каже Зоран Павловић, економски аналитичар.
Да ли је све добро или лоше, тешко је рећи. Како се нико не бави тиме ко су оснивачи фирми и колико некретнина поседују, нема ни података о томе има ли Босна и Херцеговина користи или не и још важније - колико земље је из Босне и Херцеговине већ "извезено"? Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА