Најновије

ОВО ЈЕ НАЈВАЖНИЈА СРПСКА ПРИЧА! За само годину дана изумрло 38.000 Срба!

Чак 38.000 Срба изумрло је за само годину дана, показују драматични подаци Републичког завода за статистику! Толико је, наиме, током 2015. године у нашој земљи више људи умрло него што се родило, што је најгори резултат у последњих пола века!

Фото: pewresearch.org

Још више забрињава то што је овај тренд из године у годину у порасту, па је тако 2015. године негативни прираштај за близу 4.000 већи него 2014, када је тај минус износио 34.000 људи.
Демографи откривају да су у целој Европи по овом критеријуму од нас гори само Бугари и упозоравају да ће, ако се овакав тренд настави, у наредних двадесет година нестати чак милион Срба!
Нестају градови
Демограф Биљана Спасић рекла је за Информер да ће у случају да се ништа не предузме, Срби ускоро постати мањина у сопственој држави.
- Упалио се црвени аларм и ако нешто хитно не предузмемо, нестаћемо као народ. Пре само 50 година у Србији се рађало чак 165.000 беба, а данас само 65.000. По садашњим подацима сваке године останемо без једне општине величине Неготина, а та статистика је сваке године све гора. Овим темпом за 20 година имаћемо минимум милион људи мање. Не смемо дозволити да на наше очи нестанемо као народ. Људи морају да схвате да није пет до 12 него 12 и пет и да је неопходно да се одмах предузму кораци у решавању овог проблема - упозорава Спасићева.
Она је упозорила и на изузетно мали проценат младих људи у Србији, по чему спадамо у најстарије нације на Старом континенту.
- Перспектива једне државе рачуна се према томе колико има младих људи. Они су ти који раде, граде, стварају, бране државу и продужују врсту. Тренутно у Србији има једва 17 одсто популације млађе од 19 година, а ми демографи смо ту као минималну границу одредили 20 одсто. Албанци са Косова и из Прешева, примера ради, имају чак 54 одсто младих. У Прешеву је просечна старост 23 године, а у Гаџином Хану 60 година. То вам најбоље говори да наш брод плови у пропаст - искрена је Спасићева.
Демограф Горан Пенев тврди да тренутно имамо најнегативнији природни прираштај у Србији још од Другог светског рата, као и да ова застрашујућа тенденција траје већ 60 година.
- Негативан природни прираштај који смо имали прошле године најгори је од 1945. наовамо. Колико је ово забрињавајуће, сведочи податак да у целој Европи већи негативни природни прираштај од Србије има само Бугарска. Прогнозе су изузетно црне и ако се нешто не промени до 2060, у Србији ће живети мање од пет милиона људи. Међутим, све ово није од јуче, у Србији се од 1956. године не рађа довољно деце наспрам броја умрлих. Сада је само статистика све гора и гора - тврди Пенев.
Заштита трудница
Саговорник сматра да је највећи проблем у родитељима који немају ниједно дете и напомиње да се ова ситуација може решити само озбиљном популационом политиком.
- Није толики проблем у породицама које имају једно или два детета, колико у оним које немају ниједно дете. Да би се ситуација поправила, неопходно је да смањимо стопу незапослених, али и да боље заштитимо труднице. У Србији се жене плаше да затрудне јер ће добити отказ или им послодавац неће продужити уговор. То је недопустиво и то морамо да променимо. А чак и да све то побољшамо, резултати неће доћи преко ноћи. Да сутра жене почну да рађају по троје деце, прираштај ипак не би био позитиван, јер имамо махом старо становништво, које није способно за репродукцију - тврди Пенев.
Путинов модел: Бенефиције за труднице, новац и станови за породице са троје деце
Неколико европских земаља су се успешно избориле са негативним природним прираштајем, а најсветлији пример је Русија, која је пре десет година била у огромном проблему.
- Русија је почетком овог века "губила" милион људи годишње. Када су њихови стручњаци "ставили то на папир", схватили су да ће до 2040. године имати 40 милиона људи мање. То се Владимиру Путину нимало није допало, па је спровео опсежне реформе. - Увео је то да трудницу нико не може да отпусти и да се сваком послодавцу који то покуша одузме лиценца. Потом је трудничко боловање проширено на три године, са обавезом да се жена врати на исто радно место. Породице које имају троје деце од државе аутоматски добијају стан или кућу, а за двоје им се даје 10.000 евра једнократне помоћи и 200 евра месечно у виду дечијег додатка. Сасвим логично, после свега тога, Русија је већ 2013. забележила позитиван прираштај - закључила је саговорница. Рекордно мали број беба у 2015. У 2015. рођен је и рекордно мали број беба, само 65.657. У последњем извештају Републичког завода за статистику стоји и да је просечна старост мајке при рођењу детета 29,5 година, а највећи број деце рађају жене старости 25 до 29 година и од 30 до 34 године. Просечна старост умрлих у Србији је 74,7 година, а највише умиру људи од 75 до 84 године. Међу особама те старости више умиру жене.
Извор: Informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА