Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Брисел је претњом санкицијама Пољској додао уље на ватру

БЕРЛИН - Европска комисија је поставила ултиматум конзервативној пољској влади: или ће поштовати одредбе правне државе или ће бити санкција, а тим заоштравањем ће ствари постати још горе, пише у коментару за "Дојче веле" Бартош Дудек.

ЕУ - специјалан однос са Србијом! (Фото: ЈуТјуб)

Он наводи да предстоји врела јесен на релацији Брисел-Варшава. Конзервативна влада у Пољској има три месеца да отклони мањкавости на пољу правне државе. Највећи проблем је дубиозна реформа Уставног суда, која према мишљењу међународне Венецијанске комисије практично том суду везује руке. Први пут у историји ЕУ покренут је механизам уведен пре две године у којем се једној држави чланици поставља ултиматум.
Како је дотле доспела баш Пољска, земља која је до сада важила за узорног ђака транзиције и примене бриселских правила?
Чини се да је закулисни властодржац Јарослав Качињски, шеф владајуће партије Право и правда, жестоко потценио спољнополитичке последице обрачуна са Уставним судом. Европска комисија није једина инстанца која сматра да су тако урушени темељи правне државе. И амерички председник Барак Обама је током самита НАТО у Варшави јасно рекао шта о томе мисли. Правни стандарди, независно судство и слободни медији јесу основ демократије, рекао је Обама. Али те његове речи државни медији у Пољској нису ни пренели. То је доказ више да критика погађа у центар.
Најновија одлука Брисела доводи свађу до усијања. А тек ће бити вруће. Јер су Качињски и његови следбеници правно и политички толико срљали, да сада тешко могу да се елегантно повуку са својих позиција. Европски ултиматум ствари само погоршава. Ко познаје Пољску и пољски менталитет, схвата да се на овај начин изазивају само пркосне реакције. А то све одговара Качињском који сада има прилику да клијентели демонстрира како је Пољска суверена држава која се не сагиње пред „диктатом“ споља. То ће му на пољској сцени донети поене.
Уосталом, Качињски може да се завали у фотељу и узме кокице у руке јер зна да запрећене казне - одузимање гласа у Европском савету - неће ни бити. Та одлука захтева консензус свих осталих 27 чланица ЕУ, а мађарски политички ортак Виктор Орбан је већ најавио вето.
Па ипак остаје штета по имиџ која вуче болне финансијске и економске последице, без обзира како процес који је покренула Европска комисија прође. Пољско привредно чудо је већма финансирано новцем из европских фондова. Преговори о буџетирању увек захтевају добру вољу - а ко ће још бити спреман да изађе у сусрет власти која гази основне принципе владавине права?
Ту Качињски и његова партија више неће моћи да рачунају на Берлин који је до сада гласно заступао интересе Варшаве. И то не само због актуелне тематике него и због подривања немачке позиције у избегличкој кризи и сузбијања права немачке мањине у Пољској. Цену ових политичких размирица, као и обично, неће платити политичка елита него обични грађани, закључује Дудек у коментару за "Дојче веле". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА