Најновије

ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ, СВЕТИ ГЛАВАШ? Распламсан дипломатски рат Србије и Хрватске

БЕОГРАД - Авети злочина из прошлости и рехабилитација Степинца и Главаша поново су распламсале дипломатски рат Београда и Загреба.

Бранимир Главаш (Фото: Јутјуб)

Мртвих још увек нема, али ако се овако настави на релацији српске спољне и хрватске вањске политике, није искључено да их ускоро буде, јер мржња која исијава из кабинета званичника може врло лако да се пресели међу обичан свет. Жртве би могле да буду мањине и у једној и другој држави. Хрватска је за само десетак дана, вероватно не случајно, помиловала два човека који су за Србе симболи њиховог страдања, један у Другом светском рату, а други у ратовима деведесетих - Степинаца и Бранимир Главаш.

Ко је следећи за опрост, професор ФПН и некадашњи саветник председника Иве Јосиповића Дејан Јовић није желео да каже, иако је својим твитом погодио за Главаша. Написао је "Свети Бранимир Главаш - ускоро", и побудио пажњу јавности.

- Не желим више на ту тему да причам јер се превише у јавности дигла прашина око мог твита. Нећу путем медија да се упуштам у расправу и стварам проблеме - рекао је Јовић, не желећи да каже о којим проблемима је реч.

Из кабинета министра Мирка Ковача, ватра се потпирује у протесним нотама. Последња коју је написао на неодмереном новохрватском језику, српски амбасадор у Загребу одбио је да прими, јер је Србију, због реакција на укидање пресуде за ратне злочине над српским цивилима Бранимира Главаша, осудио за великосрпску политику.

- Позивам српску власт да се не меша у унутрашње ствари Хрватске и не користи речник агресивне великосрпске политике из 90-их година прошлог века која је војно и морално поражена - пише у ноти.

Али Хрватска има и друго лице, које се показало кроз Иницијативу младих за људска права, која је позвала своје сународнике да потпишу петицију и званично упуте извињење онима који су изгубили ближње, који су опљачкани, протерани из Хрватске.

- Наша држава није одговорила на злочине који су учињени од стране Хрватске. Принципи правде њиховим поступцима нису задовољени. Петицију је потписало око 150 људи.

Политичарима у Хрватској ова тема не одговара јер су у јеку предизборне активности и она им не доноси политичку корист, већ штету - каже у име ове организације Иван Буљан.

Ипак, за председника Савеза Срба из региона Миодрага Линту залагање ових младих људи је осуђено на пропаст.

- Речи извињења за злочине хрватске државе из њихових уста нећемо чути - каже Линта. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА