Најновије

ИГРА ПРЕСТОЛА ЗА СРПСКУ ВЛАДУ: Жестоко лобирање код Вучића за нове министре, ево ко остаје, а ко не

БЕОГРАД - Различите струје, лобији и странке покушавају да прогурају своје људе на кључне ресоре у будућој влади, а највећа је навала на министарства одбране, полиције и здравља.

Ко остаје министар, а ко не? (Фото: Јутјуб)

За све кључне позиције у Немањиној 11 конкурише више кандидата, а коначну одлуку Александар Вучић требало би да донесе до 17. августа.

Небојша Стефановић ће извесно остати у влади, не би ништа против имао ни да остане на челу ресора полиције, али је за то место увек више заинтересованих. Један од њих је Александар Вулин, који је можда највећи љубитељ униформе међу политичарима.

Вулин и Стефановић су блиски пријатељи, њихове супруге се друже, па ће бити занимљиво како ће се договорити око фотеље.

- Није тајна да Александар Вулин већ дуго мерка место министра одбране. На разним догађајима се појављивао у војничкој и полицијској униформи, али је питање шта о томе мисли Вучић. Вулин није по укусу Запада, па је питање да ли би премијер гурао прст у око међународној заједници - наводи извор.

Осим тога, навала је на ресор одбране огромна. Братислав Гашић, који је с тог места смењен након што је увредио новинарку, не крије амбицију да се врати. Њега у извршној власти само та фотеља занима, али су мале шансе да му Вучић изађе у сусрет јер је и више сам пута изјавио да формирање владе не функционише на принципу "фонтане жеља".

Двојица кумова, Александар Николић, познатији као Фото Тони, и Зоран Ђорђевић, актуелни министар одбране, покварили су однос због дешавања у министарству након Гашићеве смене.

- Били су веома блиски, обојица на високим позицијама у министарству. Када је Гашић смењен, било је очекивано да га замени Николић, али тако није мислио Вучић - каже саговорник близак обојици.

Од тада, Николић и Ђорђевић готово да не разговарају.

Својевремено се причало да би одбрану могао да води неки од генерала председника Томислава Николића, али је последње две године јасно да су председникови људи потпуно скрајнути и да је све мање оних који учествују у игри престола.

Један од оних који никако не одустаје јесте Иван Мркић, некадашњи министар спољних послова и актуелни Николићев саветник за спољне послове. Он би оберучке прихватио да седне у фотељу у којој је тренутно лидер социјалиста Ивица Дачић. Шансе су му мале јер је смењен због тога што је лоше радио. Дачић се нада останку у МСП, а највећа претња би могла да му буде Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за ЕУ.

Дуг је ред и за фотељу министра здравља, где више струја покушава да угура свог кандидата. Спекулисало се да би Златибора Лончара на том месту могао да замени лидер ЛДП Чедомир Јовановић, али то су само жеље јер званичну понуду од премијера Вучића није добио. Заменик председника СПС Александар Антић, осим што рачуна на ресор за себе, сматра да би социјалистима поново требало да припадне здравство, а као кандидати се помињу Славица Ђукић Дејановић и Радисав Шћепановић, директор болнице "Драгиша Мишовић". Као самостални кандидат помиње се директор КЦ Ниш Зоран Радовановић, као и Верица Лазић, директорка РФЗО.

Зорана Михајловић је, по свему судећи, победила све потенцијалне кандидате и она ће највероватније остати на челу Министарства саобраћаја и инфраструктуре. Ипак, тиме се неће задовољити јер је њена жеља и да постане прва потпредседница владе.

За престо у такозваним економским министарствима нема борбе. Нико не би врућ кромпир што би руковођење овим министарствима могло да буде. Душан Вујевић наставиће да води ресор финансија, Кори Удовички одлази из владе, а на њено место би могао да дође Никола Селаковић. На место Жељка Сертића, који одлази у Развојну агенцију Србије, вероватно ће дођи Горан Кнежевић.

Муамер Зукорлић неће у фотељу министра, бар засад. Његов улазак у политику, а потом и у Скупштину, где ће по сопственим речима бити део парламентарне већине, јасан је знак да жели да прошири своју моћ и утицај. Он је пре два дана добио претње, а аналитичари сматрају да то управо има везе с његовим зближавањем с премијером Александром Вучићем и променом курса од екстремног ка умеренијем. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА