Најновије

КИНА СПРЕМНА ДА БРАНИ ОСТРВА: Велика војна вежба у Јужном кинеском мору само дан пре одлуке УН

Кина ће одржати поморске војне вежбе непосредно пре пресуде Уједињених нација у случају Јужног кинеског мора, по тужби подигнутој против Кине од стране Филипина, а на основу Закона о морима УН.

Кина спремна да брани острва (Фото: Синхуа)

Ове вежбе у Јужном кинеском мору ће трајати од 7. до 11. јула 2016, и за то време свим цивилним поморским возилима ће бити забрањена пловидба. Вежбе се завршавају дан пре него што УН донесе одлуку у овом случају. По речима аналитичара овај потез служи да покаже да Кина има вољу и војну способност да брани суверенитет своје земље. Кина је изјавила да ће се војна вежбе одржавати од кинеског острва Хајнан, све до, и укључујући Ксишна острва.

Дневне новине "Хонг Конг еконимик тајмс" су у среду објавиле да су ратни бродови из Треће флоте пристигли у војну луку на острву Хајнан, као и да је међу њима био ракетни разарач Шенгјанг, разарач Нингбо, и специјални кинески брод Чаозху, који је опремљен најновијом радарском технологијом откривања подморница.

Званичник из Министарства одбране изјавио је "Глобал тајмсу" у четвртак да је ово само рутинска вежба сагласна са годишњим планом.

- Време вежбе у Јужном кинеском мору можда изгледа као да је намерно стављен ту због пресуде УН, али ово је регуларна вежба испланирана давно пре - каже Лију Фенг, експерт за кинески морски саобраћај. Филипини су арбитражном суду УН у Хагу поднели тужбу против Кине иако је Пекинг предлагао да се спор решава у разговорима две стране. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА