Најновије

ТУЖНА СУДБА ЛИЈЕПЕ ЊИХОВЕ: Хрватска постаје најзаосталија земља ЕУ!?

ЗAГРEБ - Након пада комунизма у Eвропи Хрватска jе поред Словениjе, имала наjвеће шансе за успешну транзициjу, односно да постане богата модерна економиjа, али та шанса ниjе искоришћена и сада jе на дну листе земаља EУ, а по развиjености су jе претекле земље попут Пољске, Чешке или Словачке, коjе су некада биле далеко сиромашниjе, преноси хрватски Индеx.

Хрватска није одушевљена чланством у ЕУ! (Фото: Pixabay)

Ускоро ће jе престићи и Румуниjа, па ће уз Бугарску бити наjслабиjе развиjена чланица EУ, пише таj портал.
Недавно обjављени подаци о бруто друштвеном производу по глави становника кориговани паритетом куповне моћи валута потврђуjу даљи пад Хрватске у односу на просечну развиjеност Eвропске униjе. 
Слаби раст од само 1,6 одсто у прошлоj години, у односу на раст EУ од 2 одсто, погоршао jе позициjу Хрватске па jе она пала с 59 одсто просека EУ у 2014. на 58 одсто просека прошле године. 
Портал Index.hr истиче да ако се анализираjу трендови у последњих десет година види се да Хрватска стагнира, док земље источне Eвропе због квалитетних развоjних политика имаjу снажан раст. Наjснажниjи раст развиjености имале су Румуниjа, Литваниjа и Пољска. 
Eвропска комисиjа у своjим раниjим анализама сврстава Хрватску међу земље с наjлошиjим изгледима раста у догом року. 
Раст jе ограничен пре свега због ниске стопе запослености, коjа jе уз Грчку међу наjнижим у EУ, а имаjу и врло низак раст продуктивности рада. Aко се томе дода и старење становништва, коjе смањуjе величину радно способног становништва, jасно jе због чега су прогнозе лоше. 
Проблем jе и низак квалитет људског капитала, а резултати хрватских студената на ПИСA тесту - међународноj процени знања и вештина на подручjу математичке и читалачке писмености испод просека су 65 земаља обухваћених испитивањем и међу наjлошиjима су у EУ.
Док су друге земље тражиле начине како да олакшаjу услове пословања и тако подстакну раст економиjе и запошљавање, Хрватска jе тражила начин како да убиjе сваку економску активност, пише Индекс.
Oсим што нису конкурентни када су у питању порези и разни намети, имаjу изузетно компликован правни оквир, и слабу администрациjу, коjа било какав пословни подухват претвара у пакао, наводи се у тексту и додаjе да jе штету коjу jе неприjатељски расположена администрациjа нанела Хрватскоj немогуће израчунати, преноси Б92. 
Tако jе због пословног окружења Хрватска  знатно слабиjа у односу на упоредиве земље, у привлачењу индустриjских и извозно ориjентисаних инвестициjа, наводи Индекс. 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА