Најновије

Откривен свет који обасјавају три Сунца

Помоћу највећег телескопа на свету астрономи су успели да открију до сада потпуно непознат "нови свет" којег обасјавају чак три сунца, а годишња доба трају дуже од једног људског века.
Новопронађену планету је лоцирао телескоп у северном Чилеу иза којег стоје удружене државе: Аустрија, Белгија, Бразил, Чешка, Данска, Француска, Финска, Немачка, Италија, Холандија, Пољска, Португал, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Чиле и Велика Британија.
Егзопланета позната као ХД 131399Аб је од Земље удаљена 320 светлосних година и налази се у сазвежђу Кентаур и представља гасовитог гиганта чак четири пута већег од Јупитера. Иако представља једну од најхладнијих егзопланета коју је успео да идентификује телескоп, она је за људске стандарде и даље претопла са температуром од око 538 степени Целзијуса.
Тешко да би људи ову егзопланету икад могли да назову домом, што је штета јер призори неба који је окружује су заиста спектакуларни. Са ХД 131399Аб или сте у прилици да посматрате константно дневно светло или троструки залазак сунца у зависности од годишњег доба. Свако годишње доба на овој гасној планети траје по 300 година.
Најсјајнија звезда овог сазвежђа је ХД 131399А и налази се на удаљености чак 82 пута већој од удаљености Земље од Сунца.
Извор: huffingtonpost.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА