Најновије

ДОСТА ЗА ДАНАС: Нема ноћне расправе због невремена, наставак у четвртак

Овлашћени представници посланичких група у Скупштини Србије завршили су целодневно изјашњавање о програму нове владе. Седница прекинута због невремена.

Вучић у расправи са посланицима (Фото: ЈуТјуб)

На предлог мандатара Вучића да се направи пауза у раду скупштине због невремена у пожешком крају због којег поједини министри морају да напусте салу, председавајући је одредио да се у четвртак у 10 часова настави седница. Представници опозиционих партија најавили су да неће подржати избор нове владе, наводећи да је експозе који је мандатар јуче изнео, само списак лепих жеља и да у њему нема конкретних мера које би допринеле побољшању стандарда у Србији. Владајућа већина је најавила подршку новој влади уз оцену да ће њен рад унапредити и модернизовати Србију. Расправа је почела обраћањем шефа посланичке групе СВМ Балинта Пастора који је навео да ће гласати за избор владе Александра Вучића. 

Чанак

Током расправе у Скупштини Србије лидер ЛСВ Ненад Чанак обратио се мандатару Вучићу речима да је мислио да је гаф што Вучић у експозеу није поменуо реч “Војводина”. Он је рекао и да је током читања експозеа чуо низ занимљивих ствари везаних углавном за дневнополитичке ствари, а не за системске промене до којих је речено да мора доћи. Коментаришући примедбу да није изговорио реч "Војводина", мандатар Александар Вучић је рекао да је могуће да је то била "семантичка" грешка, али је подвукао да Војводину воли једнако као Чанак и да му "не дозвољава да је воли више". "Наш посао је да једнако третирамо сваки део републике", рекао је Вучић.

СДС

У наставку расправе, шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић рекао је да та странка неће гласати за избор нове владе и навео да у њеном програму нема конкретних мера које би допринеле бољем животу грађана и смањењу сиромаштва у земљи. 

Јовановић

Шеф посланичке групе ЛДП–СДА Санџак, Чедомир Јовановић, изјавио је да му је жао што није успео да се договори са Вучићем. "Мени је жао што нисмо успели да се договоримо, не око тога да ја будем у влади или да заузмем неко место у министарству већ око начина на који ћемо заједно одговорити на кључне проблеме у земљи", рекао је Јовановић у скупштини током расправе о избору нове владе. На то му је шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ поручио да је требало да се њему обрати како би он ургирао код Вучића. Шешељ је навео да "није имао појма да Чеда Јовановић толико жели да уђе у Владу и да буде министар".

Палма

За време скупштинске расправе лидер ЈС Драган Марковић Палма причао је о томе због чега ће гласати да геј особа постане министарка, а противи се Прајду. "Немамо ништа лично против тих људи, ако су стручни - нека воде ресоре, али никада нећемо подржати геј параду и легализацију хомосексуалних бракова“, рекао је Марковић након чега је добио аплауз дела посланика. Вучић је истакао да је његова идеја била да Ана Брнабић буде у новој влади због своје способности и марљивости и одбацио тврдње да постоји план за легализацују хомосексуалних бракова. "Нити смо то урадили, нити за то постоји било какав план. Ана није ЛГБТ министар, већ је министар за државну управу и локалну самоуправу"“, објаснио је Вучић.

ДСС и Двери

Посланик ДСС Милан Лапчевић изјавио је да та странка неће подржати избор нове владе јер се не слаже са стратешким опредељењем, односно уласком земље у ЕУ. Он је рекао да ДСС неће подржати Владу и зато што сматра да је то иста она влада која је претходне две године била на власти и која није испунила обећано. 
Посланици Двери неће гласати за избор нове владе, изјавио је шеф посланичке групе те странке Бошко Обрадовић. Учествујући и скупштинској расправи о избору нове владе, Обрадовић је највише критиковао то што нема министарства за породицу и решавање демографског проблема, као ни министарства за Србе ван Србије, наводећи да је предлог о новој влади заправо реконструкција која је могла да буде обављена без избора. Додао је да постоје две Србије - једна у експозеу, друга у реалности, те да је Вучић "стечајни управник Србије". "Шта рећи" био би најбољи коментар на оно што је у скупштинској расправи изговорио лидер покрета Двери Бошко Обрадовић, рекао је мандатар Александар Вучић и додао да би Србија нестала у року од десет сати кад би они дошли на власт. "Веома је важно да људи чују где бисмо завршили да сте ви дошли на власт. Па земља би нестала у року од десет сати. То што сте ви рекли је тако скандалозно и неозбиљно на нивоу детета од десет година, да ја немам речи. Слушао сам и мислио да је то немогуће чути у модерној Србији", рекао је Вучић у скупштинској расправи, реагујући на Обрадовићево излагање. 

ПУПС

Шеф посланика ПУПС-а Милан Кркобабић изјавио је да дугорочна стабилност нема алтернативу и да је на будућој влади да повуче оштре потезе и настави реформски курс. 

Шешељ

За реч се јавио и лидер радикала Војислав Шешељ, који је ушао у живу полемику са премијером о којој више можете да прочитате ОВДЕ.

Дачић

Председник СПС-а Ивица Дачић најавио је да ће социјалисти гласати за избор нове владе због резултата које је коалиција СПС-СНС остварила у претходне четири године.

Радуловић

Председник покрета Доста је било Саша Радуловић изјавио је да је задатак премијера да обезбеди функционисање система а не да "спасава дете у Фекетићу". Мандатар Александар Вучић одбацио је критике лидера покрета Доста је било Саше Радуловића, уз опаску да је добро што је ДЈБ ушао у парламент јер би у супротном бесмисленим критикама стицали поверење грађана. 
Расправу Радуловића и Вучића обележио је велики број ситнијих инцидената, а посланици ДЈБ-а су после Вучићевог излагања напустили парламент. 

Мартиновић

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић изјавио је да ће СНС гласати за програм и састав будуће владе Србије које је предложио мандатар Александар Вучић, називајући експозе “својеврсним научним радом”. Извор: Б92/агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА