Најновије

ЕРДОГАН УДАРИО ШАМАР БРИСЕЛУ: Турска показала да ЕУ има алтернативу

Састанак председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана са руским колегом Владимиром Путином сигнализира да је Анкара спремна да се окрене Москви — традиционалној противтежи западном утицају на Блиском истоку, пише „Волстрит џурнал“.
Европа у зближавању Ердогана и Путина види покушај турског лидера да покаже да Русија може постати алетернатива ЕУ која је критички расположен према Анкари након покушаја војног пуча.
„Ипак, у дугорочној перспективи њихови интереси се уопште не могу поклопити, посебно у Сирији, нити по питању економије и енергетике. Ето зашто је важно сачувати наше канале отвореним за Анкару“, изјавио је један високи чиновник ЕУ.
По мишљењу другог чиновника блока, посета Ердогана Москви је „демонстрација силе која изгледа већа него што је заиста“.
Оба извора „Волстрит џурнала“ су нагласила да три четвртине директних инвестиција у Турску долази из земаља ЕУ.
Западни лидери сматрају да Турска која има кључни значај у операцијама против ИД и која поседује другу по величини војску у НАТО-у остаје поуздан савезник Запада, наводи се у чланку. Међутим, са сигурношћу се не може рећи како ће се ситуација даље одвијати.
„Код већине великих савезника наставља да расте сумња у Русију, чак и ако она жели да смањи напетост“, изјавио је бивши саветник у администрацији председника Џорџа Буша Млађег Томас Грем.
По његовим речима, иако је Анкара савезник НАТО-а, њена заштита добија „другачији контекст“, јер Турска постаје „све ауторитарнија држава која још и кокетира са Русијом“.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА