Најновије

ДОЛАЗИ ПАКАО НА ЗЕМЉИ: Блиски исток ће тек да гори, стиже 600 милиона избеглица!

Уз већ разбуктале сукобе на Блиском истоку, овај регион погађа још једна пошаст, која ће, како тврде научници, ставити тачку на њих, али и на било какав живот на том делу планете.

Илустрација (Фото: Синхуа)

Рекордне температуре забележене ове године у земљама од Марока до Саудијске Арабије могле би бити само најава правог "пакла на земљи" који тек долази, упозоравају стручњаци за климатологију. Како пише Вашингтон пост, у деценијама које долазе Блиски исток ће, уз тешкоће које ваћ имају у том региону, погодити и екстремне оскудице воде и температуре које ће бити готово немогуће преживети. Ако се то догоди, сукоби и избегличке кризе биће далеко тежи од оних којима смо сведоци данас, рекао је виши саветник УН-а за арапске земље Адел Абделатиф, који годинама проучава утицај климатских промена на Блиски исток. "Уколико температуре наставе да расту, уследиће далеко већи сукоби и избегличке кризе у односу на ове којима смо данас сведоци", упозорио је Адел Абделатиф У Уједињеним Арапским Емиратима и Ираку овог лета су забележени рекордни топлотни индекси (величина која је израчуната на основу температуре ваздуха и његове релативне влажности), док су и у животној средини утврђене до сада невиђене температуре од када је се врше мерења. У Џеди (Саудијска Арабија) измерено је 52 степена, а у Басри (Ирак) и у кувајтском Митрибаху чак 54. Та мерења потврдила је и Светска метеоролошка организација, чиме су службено оборени рекорди у источној хемисфери.
Уколико се овај тренд настави, до 2090. у Персијском заливу ће бити превруће за било какав облик живота, јер ће се температуре подићи до невероватних 77°C степени, тврде климатолози. Локалне владе већ су прогласиле обавезне службене празнике због врућина. Успркос томе, бројни радници ипак одлазе на посао јер једино тамо имају клима уређаје. Током дана улице главних градова су потпуно празне, а због врућина становници сатима немају струје. УН предвиђа да би укупан број становника у 22 арапске земаље до 2050. године могао да достигне чак 600 милиона. Колико би овакав развој ситуације утицао на интензивирање сукоба на Блиском Истоку и куда би кренуо талас избеглица, није тешко претпоставити. Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА