Најновије

ИЗА КУЛИСА ИСТОРИЈСКОГ СУСРЕТА МОСКВЕ И АНКАРЕ: Ево зашто је Путин хладно примио Ердогана!

МОСКВА - Руски председник Владимир Путин припремио је у Санкт Петербургу хладну добродошлицу турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану, са којим је обновио економске везе.

Путин и Ердоган (Фото: kremlin.ru)

То је био њихов први сусрет након што су пре осам и по месеци турске снаге обориле руски војни авион над Сиријом, што је изазвало прекид односа две земље. Очекивало се, како руски медији преносе, јавно извињење за рушење "сухоја", међутим Ердоган га није понудио.

Према наводима руске штампе, састанак двојице лидера, који је оцењен као историјски будући да су две државе обновиле односе, започео је руковањем и потпуно хладним пријемом. Новинари из читавог света који су се окупили у Санкт Петербургу кажу да је Путин деловао толико незаинтересовано да је Ердоган морао да му се извини што му одузима време.  

- Знам да смо се договорили да се сретнемо следећег месеца на самиту Г20. Међутим, као што знате, у нашој земљи се догодило много тога, па смо морали да променимо планове. Хвала вам што сте одвојили време да ме примите сада, у овако кратком року. Наши односи су почели да се крећу у позитивном правцу, па сам сигуран да ћемо успети да их још више ојачамо - рекао је Ердоган.

Он се крајем јуна у писму извинио Путину за рушење руског авиона над Сиријом, међутим упркос очекивањима да ће то јуче урадити и јавно, тај догађај није ни поменуо. Уместо тога, он је Путину јавно изразио љубав.

- Мом великом пријатељу Путину желим да кажем хвала и пред свима изразим велико поштовање и љубав према њему - истакао је Ердоган.

С друге стране, Путин је турском председнику упутио речи подршке у борби против оних који су пучем покушали да дођу на власт и најавио да ће обновити економску сарадњу са Анкаром.

- Биће настављени енергетски пројекти, између осталог и градња гасовода Турски ток, којим би руски гас преко Турске и Грчке стизао у остатак Европе. Русија ће обновити и чартер летове за Турску како би руски туристи тамо могли да летују, а подићи ћемо и економске санкције. Имаћемо односе као пре кризе - изјавио је Путин.

Према његовим речима, двојица лидера разменили су мишљење о ситуацији у Европи, али детаље о томе нису изнели. Такође, сложили су се да заједничким напорима покушају да окончају конфликт у Сирији, али је Путин нагласио да о томе тек следи дуг разговор.

Руски аналитичари оцењују да је Ердоган посетом Санкт Петербургу желео да пошаље јасну поруку ЕУ и САД да се окреће ка Русији.

- Након што је јавно изјавио да су САД умешане у покушај пуча у Турској, Ердоган не крије да намерава да им окрене леђа. Исто намерава да уради и са Бриселом, који је Турску оставио да чека 53 године на улазак у ЕУ. Његова посета Путину зато је више симболична него било која досад - објашњава руски политиколог Константин Коваленко.

Он, међутим, додаје да је Путин веома свестан онога шта Ердоган покушава, те да је то један од разлога за хладан пријем.

- Руски председник никад неће заборавити рушење "сухоја". То је јасно показао и јуче на састанку са Ердоганом. Економске везе две земље биће обновљене, међутим од турског становишта према Сирији зависиће много тога - закључује Коваленко.

Реџеп Тајип Ердоган молио је јуче Путина да наставе са пројектом изградње гасовода Турски ток, тврде извори из Кремља за руске медије. Они додају да је турски председник био уплашен да ће Путин од тога одустати јер се са бугарским премијером договорио да настави пројекат Јужни ток.
- Спремни смо да одмах предузмемо кораке за имплементацију пројекта Турски ток. Не постоје никакве препреке да се то реализује - рекао је Ердоган Путину.
Он је додао да Турска купује највеће количине гаса од Русије, а од почетка године увезла је 1,25 милијарди кубних метара природног гаса.
- То указује на значај Турске као економског партнера у овој сфери - изјавио је председник Турске.  Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА