Најновије

ПРОКЛЕТА ЈЕ ЕУ И ЗЛАТО... Хрвати у паници, како да дамо немачке плате?!

Европска комисија одбила је приговоре 11 држава чланица, међу којима је и Хрватска, на директиву која уређује плаћање радника у другим чланицама ЕУ.

Евро (Викимедија)

То значи да ће компаније својим радницима упућеним на рад у друге земље ЕУ исплаћивати плате у висини оних које примају радници државе у коју их шаљу.
То у Хрватском удружењу послодаваца (ХУП) сматрају неодрживим, па апелују на Владу да што пре заузме негативан став према споменутом предлогу ревизије Директиве и заштити хрватску привреду и раднике. 
"ХУП се оштро противи предложеној ревизији Директиве, јер сматра да већ постоји одговарајући правни оквир ЕУ за упућивање радника. Слобода пружања услуга, укључујући и могућност за компаније да пошаљу раднике у иностранство, важан је део јединственог тржишта који доприноси повећању учинковитости и конкурентности привреде ЕУ, а чини се да би та слобода оваквим поступањем била нарушена", истиче саветница директора ХУП-а за тржиште рада и развој људских потенцијала Наташа Новаковић. 
"Потпуно је јасно да би прихватање ревизије Директиве довело до неприхватљивог нарушавања конкурентности хрватских компанија и угрозило би се десетак хиљада радних места, на пример грађевинара, инсталатера или превозника", поручују ХУП-овци. Према подацима Еуростата за 2014. из Хрватске је у ЕУ било упућено 27.556 радника, а 4.560 је упућено у Хрватску. 
Може се очекивати да ће број упућених радника из Хрватске бити у врло дугом раздобљу неколико пута већи од броја који долазе у Хрватску, јер ће они из мање развијених земаља увек пре отићи да раде у богатије чланице ЕУ, а не у Хрватску. 
Колики је значај упућених радника за националну привреду, ХУП илуструје податком да они чине 1,4 одсто укупне запослености, што је пета највећа стопа у ЕУ. У случају усвајања предложених измена тај део радних места хрватских радника био би угрожен, упозорава ХУП.
Извор: Poslovni.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА