Најновије

Бошњаци покрећу референдум за издвајање Сребренице из Републике Српске

Незадовољни одлуком Народне скупштине РС о расписивању референдума, Бошаци покрећу расправу о доношењу одлуке на Скупштини Општине Сребреница да се распише референдум на подручју Сребренице да та општина буде издвојена из РС.

Сребреница (Фото: Јутјуб)

Потврдио је ово посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Садик Ахметовић. - Свесни смо да референдуми у оваквој ситуацији нису решење, али град у којем је почињен геноцид за који постоје пресуде међународног суда правде и више пресуда Хашког трибунала нема алтернативу, имајући у виду да ОХР неће да заустави директно кршење Дејтонског споразума од НСРС и свих политичких актера у РС - рекао је Ахметовић.
Он је додао да кршење одлука Уставног суда БиХ, стављање Уставног суда у службу једне нације и једне странке и однос наспрам Бошњака по свим животним питањима.
- Од прогона, затим недозвољавања изучавања матерњег језика, до директних претњи председника РС да Бошњаци морају изаћи на референдум уколико желе да живе у РС. С тим у вези наша одлука о расписивању референдума на подручју Сребренице је резултат односа власти из Бањалуке наспрам државе и Бошњака у РС те пасивности ОХР у погледу антидејтонског деловања владе РС и Милорада Додика - казао је Ахметовић.
Подсећамо да је Веће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда Републике Српске данас одлучило да није повређен витални национални интерес бошњачког народа у вези с одлуком о расписивању референдума о Дану РС.
То би у преводу значило да власти у РС више ништа не спречава да објаве одлуку о расписивању референдума у Службеном листу РС, чиме ће она и ступити на снагу.
Одлука о референдуму уследила је након што је Уставни суд БиХ, реагујући на апелацију члана Председништва БиХ, Бакира Изетбеговића, донео одлуку да обиежавање 9. јануара као Дана РС није у складу са државним уставом, пише босански Кликс.
Извор: Klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА