Најновије

СПРЕМА СЕ ХАОС НА БАЛКАНУ: Договор Путина и Ердогана опасан и по Србију!

Америка ће изазвати хаос на Балкану због новог савеза руског председника Владимира Путина и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана, упозоравају руски медији.

Договор Путина и Ердогана опасан за Балкан (Фото: Синхуа)

Они тврде да САД неће дозволити наставак радова на гасоводу "Турски ток", којим би руски гас долазио до европских земља, па неће презати чак ни од изазивања нереда у државама на његовој траси, а то су Грчка, Македонија и Србија.
Руски медији пишу да је Вашингтон одахнуо након што је Турска оборила руски "сухој" над Сиријом и Путин прекинуо све везе с Анкаром. Међутим, помирење две земље и договор о наставку пројекта "Турски ток" представљају нову опасност по цео Балкан.

Вашингтон гура своје пројекте

Балкан може живети у миру само ако Београд, Атина и Скопље одустану од партнерства с Москвом и у потпуности се окрену Вашингтону - Америка одавно гура пројекат "Трансјадранског гасовода" (ТАП), којим у Европу треба да стигне азербејџански гас. Иако Вашингтон у томе нема удела, већ је у питању заједнички пројекат компанија из Британије, Азербејџана, Италије, Белгије, Шпаније и Швајцарске, САД желе да прогурају тај гасовод како би изоловале Русију. То оставља простора и да Америка продаје Европи свој течни гас, што је већ почела да ради - наводе руски медији. Они подсећају да је Вашингтон изазвао хаос на Балкану прошле године како би зауставио пројекат "Турски ток", те да то може да се очекује и сада. - Чим су у априлу 2015. "Гаспром" и Турска потписали споразум о пројекту и изјавили да ће гасовод бити оперативан крајем 2016, то је администрацији Барака Обаме био знак да мора да делује. Истог дана почели су невиђени притисци на презадужену Грчку, а македонска опозиција волшебно је добила транскрипте чак 20.000 прислушкиваних државних разговора, што је изазвало велике протесте и нереде - подсећају руски медији.

Умало рат у Македонији

Американци се ту нису зауставили, већ су умало изазвали и рат у Македонији. То се протумачило као упозорење Београду, који је тада као и Скопље био заинтересован за руски гас, да Србију чека иста судбина. Америка одавно гура пројекат "Трансјадранског гасовода" (ТАП), којим у Европу треба да стигне азербејџански гас - Албански терористи с Косова 9. маја извели су крвави напад у Куманову, који умало није прерастао у грађански рат. Било је јасно да су то извеле САД. Обама је претходно у Скопље послао новог амбасадора Џесија Бејлија, а за услугу косовских Албанаца није требало ни да моли, јер се подразумева да је Приштина амерички дужник. Тај конфликт лако је могао да се прелије на регион и био је својеврсна претња свим земљама Балкана, која се исплатила. Након тога Грчка је ушла у пројект ТАП, а очекује се да нова македонска влада то исто уради - објашњава московска штампа.

Конфликт на Балкану неминован

Медији зато сматрају да ће Бела кућа и овог пута учинити све шта треба само да би смањила руски утицај у Србији, Мекедонији и Грчкој. - Балкан може живети у миру само ако Београд одустане од партнерства с Москвом и у потпуности се окрене Вашингтону. Мир ће бити и ако Грчка одбије побуде Москве и залупи врата краку руско-турског гасовода. Једнако тако је довољно да власти нестабилне Македоније посете америчку амбасаду и закуну се на вечну верност Вашингтону - закључују руски медији. Од конфликта на Балкану због савеза Путина и Ердогана страхује и српски спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић. Он за Информер истиче да се промена односа између Русије и Турске мора одразити на наше просторе. - Ово је прилика да и Русија и Турска прошире свој утицај на Балкан, што им је одавно нескривена жеља. Међутим, ширење њиховог утицаја сигурно ће покушати да спречи Америка, па је стога конфликт неминован - сматра Јакшић. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА