Најновије

БАЦАЈУ УНИФОРМЕ: Војници напуштају армију БиХ јер гладују!

САРАЈЕВО– Због малих плата (око 350 евра), застареле опреме, лоших услова у којима раде и, што је можда и најпоразнија чињеница, неквалитетне хране, углавном конзервиране са сумњивим роком трајања, све више професионалних војника напушта Оружане снаге БиХ (ОСБиХ). Међу онима који „скидају униформу” и крећу у тражење бољег и плаћенијег посла највише је Хрвата.

Војска БиХ (Фото: Јутјуб)

Додатни разлог због којег се из дана у дан проређују стројеви ОС БиХ јесте и неизвесност јер, по законима БиХ, професионални војник у тој земљи ће кад наврши 35 година, уколико у међувремену није напредовао у служби, свакако остати без посла и завршити на улици.
На недавно одржаној седници Заједничке комисије за одбрану и безбедност парламента БиХ, на којој је саопштено да је „стање снабдевености и материјално-техничке опремљености Оружаних снага БиХ врло забрињавајуће”, и далеко од стандарда које прописује НАТО, наведен је и податак да је „у протеклих шест месеци Оперативну команду  напустило 150 људи”.
Председавајући те комисије и бивши начелник Заједничког штаба ОС БиХ Сифет Поџић је, указујући на озбиљност проблема, упозорио да ће Оружане снаге БиХ „врло лако остати без људи као највећег и најзначајнијег ресурса”, уколико се не реши питање снабдевености храном и материјални статус војника.
„Губимо лако људе који професионално обављају задатке и представљају БиХ у мисијама у иностранству. У првих шест месеци ове године само из 4. пешадијске бригаде у Чапљини отишло је њих 26”, рекао је Поџић и додао како је просек старости моторних возила у тој бригади 27 година и да више од 60 одсто тих возила није у возном стању. Сва опрема наслеђена је из времена ентитетских војски и никада није обнављана.
Јавност у БиХ шокирана је стањем у ОСБиХ, а пре свега чињеницом да војници једу лошу храну и да су практично гладни што, између осталог, потврђује и податак, који је пре два дана саопштила Ал Џазира, да су припадници  поменуте бригаде у Чапљини „свеже воће и поврће последњи пут јели у августу прошле године” и да се њихова исхрана „своди углавном на конзервирану храну којој, делом, истиче рок”.
„Невероватно је да храна представља проблем. Имајући у виду да је Министарство одбране БиХ највећи буџетски корисник, који сваке године потроши око 150 милиона евра, тешко је разумети ту врсту недомаћинског пословања и неодговорности за управљање јавним новцем, а да војници гладују. Набавили су 308 тона конзерви којима истиче рок употребе, а војсци недостају основни артикли, попут воћа, поврћа и млека, те униформе”, каже члан Заједничке комисије за одбрану и безбедност Душанка Мајкић која годинама указује на пропусте и незаконитости у раду Министарства одбране и Оружаних снага, „посебно изражене у јавним набавкама”.
Одговор на питање зашто се  Оружане снаге БиХ осипају и зашто се млади људи тако олако решавају униформе професионалног војника, напуштају професионалну службу, делимично је садржан и у најновијем ревизорском извештају у коме су, између осталог, баш јавне набавке у Министарству одбране БиХ представљене као „нетранспарентне и сумњиве”. Осим тога, ревизори су приметили да је то министарство „прошле године само на плате за нешто више од 10.000 запослених потрошило око 95 милиона евра”, на накнаде по разним основана „више од 20 милиона евра”, на употребу службених аутомобила и хеликоптера „око милион и по евра“, а на путовања и много више.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА