Најновије

ЕЛ КОМАНДАНТЕ: Кастро прославио рођендан гурајући прст у око Америци!

ХАВАНА - Бивши кубански лидер Фидел Кастро захвалио је Кубанцима на почастима које су му указали поводом 90-ог рођендана који данас обележава, а у ауторском тексту који је тим поводом објављен у државним медијима је, такође, критиковао старог непријатеља - Сједињене Америчке Државе, јавља Ројтерс.

Фидел Кастро (Фото: Синхуа)

Кубанци су овог месеца одали низ почасти свом пензионисаном "историјском лидеру" који је предводио револуцију 1959. и изградио комунистичку државу на прагу САД, преживевши при том, како тврди, стотине покушаја атентата, наводи британска агенција.
Протекле ноћи су хиљаде људи плесале уз звуке латино музике у кубанској престоници, на огромној уличној журци у његову част, а музички бенд му је у поноћ уживо извео рођенданску песму уз ватромет с друге стране залива.
"Желим да изразим дубоку захвалност за изразе поштовања, честитке и поклоне које сам добио ових дана, што ми даје снагу да размењујем идеје", написао је Кастро у данас објављеном ауторском тексту.
Он је, међутим, у истом тексту критиковао америчког председника Барака Обаму због говора који је у мају одржао приликом посете Хирошими.
"Тада је Обама изоставио да затражи опроштај за убијање стотина хиљада људи", приметио је некадашњи "Ел Команданте".
Многи Кубанци сматрају да Фидел више не иде у корак с временом те да је знатно прагматичнији његов млађи брат Раул, који га је заменио на власти 2008, али Фиделови сународници и даље настављају да га за рођендан обасипају почастима разних врста - од изложбе фотографија о његовом животу до најдуже цигаре на свету, од 90 метара, направљене њему у част. 
Фиделу Кастру је 90. рођендан данас честитао и председник Русије Владимир Путин, истакавши његову посвећеност кубанском народу и улогу у развоју односа између званичне Хаване и Москве, саопштио је Кремљ.
Фидел Алехандро Кастро Руз, кубански револуционар, бивши генерални секретар Комунистичке партије Кубе, председник и премијер Кубе, кога Кубанци зову једноставно Фидел, са свих функција званично се повукао 2008, након што је тешко оболео, а власт је препустио свом брату Раулу.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА