Најновије

ЈАПАНЦИ НАДЗИРУ МУСЛИМАНЕ: Сваки се муслиман сматра осумњиченим док се не докаже супротно

Зекерија Схокрани, младић из Марока који живи у Јапану више од двадесет година, никада није могао помислити да ће га јапанске власти гледати као осумњиченог за тероризам.

Јапан (Фото: pixabay.com)

Схокрани је радио као директор једног од најексклузивнијих ресторана у Токију, којег су посећивали бројни министри и Владини званичници. Штавише, службеници сигурносне службе задужени за заштиту лица знали су га контактирати прије доласка како би их упутио на улаз и излаз из ресторана, те како би координирали долазак ВИП личности и њихов одлазак из ресторана. 
Зекеријино име нашло се међу подацима који су из досјеа јапанске полиције процурели на интернет 2010. године, а садржали су приближно стотину документа који указују на то да је полиција обављала интензиван надзор над 72.000 муслимана у Јапану, који су названи „осумњиченим“.
Надзор је обухватао њихове личне податке, као што су копије докумената, банковних рачуна те детаље о кретању и путовању. Подаци су такође показали да је полиција у појединим случајевима постављала и скривене камере за видеонадзор унутар џамије у Јапану те слала тајне агенте да се инфилтрирају у исламска удружења и радње у којима се продаје халал храна за муслимане.
Полицијски надзор над појединим осумњиченим муслиманима чини се као нормална ствар, с обзиром на све раширенију појаву исламофобије која је завладала светом. Међутим, сигурносна контрола коју проводи јапанска полиција над 72.000 муслимана у држави у којој број муслимана не прелази 100.000, показује да је процес праћења систематичан и да подлеже систему у којем се сваки муслиман сматра осумњиченим док се не докаже супротно.
Успешно тужили полицију
Једна од јапанских издавачких кућа објавила је информације јапанске полиције у форми књиге, која је продата у хиљадама примерака у рекордном року. То је нагнало Зекерију и осталих 16 особа да подигну тужбу против издавачке куће са захтевом да повуче књигу из продаје и против полицијске службе у Јапану због нарушавања њихове приватности.
Група јапанских правника је, такође, тужила јапанску полицију, која представља централну власт. У тужби се наводи да су операције надзора којима су подвргнути сви муслимани у Јапану искључиво темеље на верској припадности те да су у супротности са духом и законима јапанског Устава који појединцима гарантује личне слободе и приватност. 
У 2014. години, Зекерија и његови пријатељи добили су парницу против полиције, приликом чега је суд закључио да полицијски подаци наносе штету страни која је подигла тужбу и крши њихову приватност. Полицији је наређено да им исплати одштету у износу од око 90.000 долара, међутим суд сматра да је полицијска присмотра муслимана „у складу са законом“ и да не крши Устав, због чега су адвокати поднели жалбу на пресуду пред Врховним уставним судом.
Врхови уставни суд је потврдио пресуду Окружног суда у Токију 31. маја ове године и одобрио закон на основу којег се полицији дозвољава да прати све припаднике муслиманске заједнице у држави. На тај начин је суд дао полицији надлежност да слободно прикупља податке о особама само зато што су муслимани. 

Разочарење
У интервјуу Схокрани је казао да је разочаран одлуком Врховног суда.
„Ми нисмо против напора полиције да сачува сигурност и стабилност Јапана, али не прихватамо да се то чини на начин којим се крше наша права. Они нас сматрају осумњиченим само зато што смо муслимани, чак се и на нашу децу гледа као на потенцијалне осумњичене, а под присмотром су чим наврше 15 година.
“Документи који су процурили у јавност уистину показују да је полиција надзирала око 1.600 муслиманске деце."
Операције надзора нису биле ограничене само на странце, него су, такође, обухватале и јапанске муслимане.
Јапанска полиција није коментарисала одлуку Врховног уставног суда, али је упутила на изјаву једног од полицијских званичника, објављену 2014. године, у којој се каже: „Полиција приликом прикупљања података у циљу борбе против тероризма подузима кораке у оквиру јапанског закона“. 
Адвокат Макото Иваи, један од учесника у тужби против надзора над муслиманима, рекао је да „јапанска полиција наставља и даље проводити масовне присмотре муслимана. Пристижу ми бројне информације од муслимана да су изложени полицијском ухођењу, а ја их охрабрујем на подизање тужбе против полиције како би се то зауставило.“ 
Очекује се да ће доћи до повећања броја случајева полицијске присмотре муслимана након недавне „терористичке акције“ која се догодила у Дхаки, главном граду Бангладеша, у којој је живот изгубило око двадесет особа, међу којима и седам Јапанаца.
Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА