Најновије

КРИМ ПРЕД РАТОМ: Украјина шаље авионе и тенкове, Путин спрема жесток одговор!

КИЈЕВ- Након што је председник Украјине наредио постављање војске те земље близу Крима, као и у Донбасу, уследио је оштар одговор Русије.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Најпре је најављено могуће прекидање дипломатских односа две земље, а затим је Путин наредио постављање противваздушне одбране на Криму, као и војне вежбе на југу Русије.
"Противваздушни ракетни пук 4. Армије Ваздушно-космичких снага и противваздушне одбране на Криму добио је ПВО систем С-400 'Тријумф'. Ради повећања професионализма и практичне обуке официрског кадра у бази Школског центра Противваздушног ракетног пука 4. Армије Ваздушно-космичких снага у Чењинградској области изведена је преобука борбених јединица за рад на новим обрасцима противваздушног ракетног наоружања. Пук на полигону Капустин јар је добио војну и специјалну технику ПВО С-400", наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.
Како се наводи, на полигону Капустин јар је успешно изведено борбено гађање. Према подацима прес-службе, након обуке и премештања модернизоване опреме пук ће учествовати на војним вежбама „Кавказ 2016“.
Војска САД је од Русије затражила да допусти посматрачима, укључујући западне новинаре, да присуствују предстојећим руским војним вежбама.
Украјина и Русија се међусобно оптужују за гомилање војске након што је Русија оптужила Украјину за припремање терористичког напада на Криму.
Руски председник Владимир Путин оптужио је у среду Кијев да користи терористичку тактику у покушају да изазове нови сукоб и дестабилизује Крим, који је Москва припојила 2014. године.
Путинова реакција дошла је након што је руска обавештајна служба ФСБ јуче објавила да су "терористи које подржава званични Кијев покушали да изазову симултане нападе на Криму.
Косачов: Кијев нема безусловну подршку Запада
Запад је обесхрабрен последњим акцијама Кијева и није спреман да тако безусловно подржава украјинске власти, као пре, изјавио је шеф комитета Савета федерације за међународне послове Константин Косачов, коментаришући телефонски разговор потпредседника САД Џозефа Бајдена и украјинског лидера Петра Порошенка.
Бајден је на крају телефонског разговора са Порошенком позвао Кијев да избегава ескалацију напетости са Русијом. САД су позвале руску страну да исто то уради.
„Синоћни телефонски разговори Бајдена са Порошенком и Могеринијеве са Климкином о Криму — мада и не баш јасни, ипак су знаци да је Запад обесхрабрен последњим авантурама Кијева и да није спреман да га подржава као пре“, написао је Косачов на Фејсбуку.
Формулацију САД да „све стране треба да омогуће деескалацију напетости“ Косачов је назвао кораком напред у поређењу са ранијим „ми смо на вашој страни, за све је крива Русија“.
Извор: Си-Ен-ЕН/rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА