Најновије

Како разумети Вучићеве речи о могућности промене премијера?

БЕОГРАД - Србија је недавно добила нову Владу, а непосредно пре тога је председник те владе Александар Вучић најавио "да су могуће промене и на њеном челу". Шта то заправо значи? Они који подржавају Владу кажу да су по среди "принцип и одговорност", док други мисле да се ради о, како описују, "драми и тензији".

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

"У сваком најбољем тиму на свету се људи мењају, могуће је да ће да се мења премијер, никада ни то не знате“, казао је Вучић 11. августа.

Овако је говорио мандатар, само два сата пре него што је поново постао премијер. Због чега Вучић, који је пре неколико месеци тражио нови мандат на изборима, сада говори о свом потенцијалном повлачењу? Свашта се променило од априла, кажу у његовој Српској напредној странци - Брегзит, неуспели пуч у Турској, напетости у региону.

"С тим у вези, наравно да он не искључује да може доћи до такве промене али ми се искрено надамо да неће, с обзиром да ћемо водити мирољубиву политику и са једима и са другима и са трећима и са свима. Не, сигурно неће бити кандидат на председничким изборима. Уверен сам 100 одсто“, каже Владимир Ђукановић, Српска напредна странка.

Ипак, тако нешто не би искључио Вучићев нови партнер у парламентарној већини. Изјава о мењању премијера, за Муамера Зукорлића је принцип: "Добро је да премијер говори о могућности промене, то је добро да се подсетимо сви ми. Ја да сам на његовом месту, размотрио бих све опције, укључујући и кандидатуру за председника републике."

И сам Вучић каже да се неће кандидовати, па опозиција сматра да нема поруке, али да има уметности.

"Нема неке велике поруке, то је просто део позоришне представе како иначе и јесте изгледао читав овај избор Владе. Највећи допринос који је актуелна власт дала и коју је дао Александар Вучић јесте допринос драмској уметности, а у његовој реторици има много политичке глуме“, каже Бошко Обрадовић - покрет "Двери".

Није по среди драма, већ тензија, поручују у другој опозиционој странци:

"Он је послао поруку тензије, пре свега својим бирачима и својим министрима. Он те људе практично држи у кавезу, држи на узици. Видели смо да је он председник месне заједнице, председник општине, да је он премијер, да је он министар и просто та земља не може да напредује јер то није демократска тековина", наводи Радослав Милојичић, Демократска странка.

Демократска тековина свакако јесу председнички избори који ће бити одржани следеће године. Они ће бити први тест подршке коју је СНС добио на недавним ванредним парламентарним изборима. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА