Најновије

ПРИБЛИЖАВА НАМ СЕ СМАК СВЕТА: Ова година је најтоплија у историји, ситуација је алармантна!

Око 200 држава у децембру је договорило радикални рез употребе фосилних горива како би ограничили раст просечне светске температуре на испод 2 степена Целзијуса од прединдустријских времена, с тежњом да он буде на 1,5 степена Целзијуса.

Илустрација (Фото: Википедија)

Успркос томе, чини се да ће 2016. година бити најтоплија година у историји, подстакнута и Ел Нињом који греје Тихи океан, преноси Светска метеоролошка организација Уједињених нација. Првих шест месеци били су 1,3 степени Целзијуса топлији од прединдустријских времена, јавља Хина.
Многи научници сматрају да ће граница одређена у Паризу бити пробијена већ почетком следеће деценије, због чега ће следећа дебата о глобалном загревању бити о томе је ли могуће смањити глобални термостат. Климатски стручњаци састаће се од 15. до 18. августа у Женеви како би припремили извештај Уједињених нација о циљу од 1,5 степени Целзијуса, који су затражили светски лидери у Паризу. Пробијање границе једно је од важних питања у припремним документима за тај извештај. Земље у развоју виде пробијање границе као издају богатих држава, као и рецепт за још горе топлотне ударе, попут оних на Блиском истоку ове године, као и топљење гренландског леда који би могао довести до потонућа острвских држава.
– Постоји ризик да је "пробијање границе" клизава падина према слабијој амбицији –  сматра Емануел де Гузман, секретар климатске комисије Филипина која председава групом од 43 држава у развоју, названу Форум рањивих на климу (ЦВФ).
Тај поглед су заузели и неки атлетичари на Олимпијади у Рију, носећи натпис “1,5 – рекорд који не смемо срушити”, што је део кампање коју води ЦВФ, чије су чланице државе попут Бангладеша, Малдива или Гуатемале. Републикански кандидат за председника САД-а Доналд Трамп изразио је сумњу да је промена климе узрокована људским деловањем и најавио је да ће одбацити Париски договор ако буде изабран, док га Хилари Клинтон снажно подржава.
Граница од 1,5 степени могла би бити пробијена кроз пет година ако се наставе досадашњи трендови светских емисија стаклених гасова, у чему предводе Кина и САД. Извор: vecernji.ba/Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА