Најновије

Русија поклања Србији мигове, али под једним условом!

Русија би Србији могла да поклони шест ловачких авиона МиГ-29. Једини услов који би морала да испуни је да плати њихов ремонт, с обзиром на то да је реч о летелицама које тренутно нису у употреби.

МИГ-29 (Фото: 1zoom.net)

Српска војна делегација је, како за Блиц каже извор из Војске Србије који је желео да остане анониман, недавно боравила у Русији где су јој и показани авиони који би свој радни век требало да наставе у јединицама српског ратног ваздухопловства.

Авиони на поклон, али...

- Тим авионима је неопходан ремонт. Преговори о томе какав ће аранжман да буде склопљен су у току. Једна од опција је да авионе добијемо на поклон, али да платимо њихов ремонт. Ако тако буде договорено, наш је циљ да обезбедимо да се ремонт не ради у Русији, већ код нас. Тиме бисмо упослили нашу индустрију, а истовремено бисмо овладали и новом технологијом - каже саговорник за исти лист. Све је то, наравно, процес који ће дуго да траје. Цена ремонта зависила би и од нивоа опреме који би се уграђивао у авионе. И ту су, такође, могуће две опције - да авиони буду са опремом руског произвођача, али и да у њих буде уграђена опрема западног порекла. Пет мигова-29 српског ваздухопловства ремонтовано је у Русији од 2008. до 2010. године. Цена овог посла била је 2,7 милијарди динара, односно око 27 милиона евра, према тадашњем курсу.

За један миг - 65 милиона евра

Ресурси четири летелице овог типа (пети се срушио јула 2009. године недуго по повратку са ремонта) истичу 2018. године. За куповину нових авиона МиГ-29 било би, према неким проценама, потребно издвојити око 65 милиона долара по комаду. Много пре нових авиона, у Србију би требало да стигне још нових хеликоптера. Тиме би био настављен процес обнављања ваздухопловних јединица који је започет куповином два хеликоптера Ми-17, по цени од 25,349 милиона евра, који су 28. јуна испоручени Србији.
Овога пута, међутим, у питању је набавка западне техонологије, односно хеликоптера које производи француско - немачка компанија “Ербас”. Тренутно се формира државна комисија за преговоре са “Ербасом”, у чијем су саставу и двојица генерала српског ваздухопловства.

Шта Србија још жели

Србија је, наиме, заинтересована за набавку лаких хеликоптера Х -145М, који могу да служе и за борбу, али и за транспорт 10 војника, односно око 1.600 килограма терета.
Хеликоптер може бити опремљен седмоцевним или 12-цевним лансерима невођених ракета или ласерски вођеним ракетама, топом калибра 20 милиметара и митраљезом 12,7 милиметара. О потребним количинама надлежни ће тек да се изјасне, мада је раније било речи о набавци два “ербасова” хеликоптера. Тада се, међутим, спекулисало са набавком средњих транспортних хеликоптера типа “супер пума”, али је предност ипак дата руским Ми-17.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА