Најновије

ПУТИНОВ ШЕФ КАБИНЕТА ИМА СУПЕРТАЈНО ОРУЖЈЕ: "Нооскопом" скенира људске односе и новац

Нови шеф кабинета руског председника Владимира Путина, Антон Ваиано, представља мистерију за јавност, с обзиром на то да није давао интервјуе, а о његовој биографији је мало тога познато осим рада и константног напредовању у Кремљу, преносе данас медији.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Пре него што је напредовао у својој служби у Кремљу, Ваиано, пореклом Естонац, радио је као дипломата, поред осталог и у руској амбасади у Кини.
Истрага, коју је спровео руски ББЦ је открила занимљиве детаље о академском раду Ваиана, који откривају његов “поглед на свет”, пише британски БИ-Би-Си.
Ваиани је магистрирао економију и допринео разним научним публикацијама.
Оно шта је изазвало пажњу и збунило руски Би-Би-Си је чланак под насловом “Капитализација будућности” који је објављен 2012. године у специјализованом часопису “Економија и право”, а који је потписан псеудонимом “АК Ваиано”, за који се предпоставља да га је написао управо Путинов нови шеф кабинета Антон Ваиано.
Текст је писан стручним језиком за који и експерти кажу да је “тешко разумљив”, уз једнако компликоване дијаграме и табеле, а говори о новим начинима организовања и схватања друштва.
У тексту се објашњава да су “економија и друштво постали сувише комплексни за руковођење на досадашње начине и да је владама потребан нови начин њиховог регулисања и контролисања.
Као највећа мистерија, у тексту је описана нова направа “нооскоп” која, како се наводи “продире у глобалну свест и бележи промене у биосфери и људским активностима”, преноси Би-Би-Си.
Руски Би-Би-Си је истражио да ли “нооскоп” заиста постоји и да ли је аутор био озбиљан у свом тексту. Одговор је дао Виктор Сарајев истакнути економиста који је сарађивао са Ваианом у писању многих текстова. Сарајев тврди да је “нооскоп” направа која “скенира међуљудске односе, предмете и паре”, а допринос ове направе пореди са изумима попут микроскопа или телескопа. Сарајев, међутим, није прецизирао да ли “нооскоп” постоји или је у фази развоја. Руски академици су скептични о теоријама Ваина и његових сарадника. “У овом тексту нема науке. Митолошке хипотезе о будућности су у супротности са прогресивним идејама руских реформских истражитеља у годинама након распада С С СР-а” изјавио је истакнут професор Ффилозофије Симон Кордонски. Још један московски универзотетски професор, Виталиј Курењи, твди да га “брине ауртор овог текста” јер се води “утопијском идејом која нема везе са науком и промовише неку врсти система власти који високи званицници треба да наметну граданима”. Ваианове теорије ипак имају смисла, јер могу да буду део система који се протекле деценије појавио у руској политици када је Путин одлучио да преузме контролу после хаоса деведесетих, пише Би-Би-Си. Уколико се докаже да су науцник са псеудонимом АК Ваино и Антон Ваино исте особе, у шта верује већина, онда ће нам наредни месеци “нооскоп” обезбедити “бољу будућност”, пише Би-Би-Си. Извор: Танјуг/Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА