Најновије

НОВИ ЕКОНОМСКИ ПРОБЛЕМИ: На Косову добар род пшенице међутим нема откупа

КОСОВСКА МИТРОВИЦА- Цена овогодишњег рода пшенице на Косову се креће од 13 до 15 центи по килограму, што је мање него претходних година. Пољопривредницима, међутим, то није једини проблем. Они своје жито немају где да продају. Велики откупљивачи и млинови су попунили капацитете, а не ретко пшеницу, по јефтинијој цени, купују у централној Србији.

Пољопривреда (Фото: brilliant-deal.com)

На Косову су задовољни овогодишњим приносом пшенице, али је тешко продати је. Нема домаћинства у централном делу Косова које у дворишту нема насложене џакове пшенице.
"Ту већ има негде око 200 до 250 тона пшенице. Млинари са којима ми сарађујемо кажу да су њихови капацитети попуњени до максимума и да нису спремни за откуп", каже Небојша Лекић из села Преоце.
Правила за откуп пшенице на Косову ове године као да не постоје. Пољопривреднци тврде да су препуштени сами себи.
"Двадест пет хектара сам имао, у просеку по 600 евра сам улагао. Тренутно цену не знамо ни колика је ни шта је. Најава од 14 центи је само да своје паре извадимо", каже Јовица Величковић 
из села Бресје.
На муци су и они који су пшеницу откупили и напунили своје силосе. Драгиша Мирић има у складишту хиљаду тона.
Пољопривредници на централном Косову верују да помоћ може да им пружи општинско руководство у Грачаници.
"Тренутно општана Грачаница не може да им помогне, ја се надам да ће проблем убрзо сам по себи бити решен јер смо у разговору са откупљивачима дошли до сазњања да је у току формирање тржишне цене и да сви чекају да се цена промени", каже Владица Трајковић, директор јавних служби у Општини Грачаница.
Пшеницу од локалних произвођача не откупљују ни велики млинови. Нашли су рачуницу да је и поред наплате транспорта и царинских такси, пшеница јефтинија из централне Србије. Кажу да је откупљују за девет центи по килограму.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА