Најновије

САД шаљу у Турску специјалан тим министарства правде да испитају Гуленов случај

ВАШИНГТОН – Америчко министарство правде упутиће наредних дана у Турску свој тим који треба да испита оптужбе владе у Анкари о криминалним активностима Фетулаха Гулена.

Гулен (Фото: Јутјуб)

Како јавља агенција Блумберг, новинаре су о томе обавестили амерички званичници, под условом да остану анонимни, а поводом предстојеће посете потпредседника СД Џозефа Бајдена Анкари, 24. августа.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган тражи да САД изруче Гулена, 75-годишњег муслиманског свештеника, који живи у Пенсилванији, тврдећи да он стоји иза неуспелог пуча у јулу.
Док турске власти непрестано криве Гулена за покушај рушења владе и у затвор су послале хиљаде његових наводних следбеника и савезника у земљи, министарству правде САД досад из Анкаре није стигао формалан доказ да је он био умешан у неуспели пуч, истичу амерички званичници.
Уместо тога, кажу, досадашњи докази се ослањању на наводну заверу и криминално понашање Гулена пре покушаја пуча, преноси Блумберг.
Ердоган је лично лобирао код америчког председника Барака Обаме да изручи Гулена, али је администрација у Вашингтону саопштила да је потребно да Анкара пружи јасне доказе криминалне активности да би се испунили неопходни услови за изручење.
Слање тима америчког министарства правде у Анкару, може имати циљ да увери Ердогана да САД његов захтрев за изручење схватају озбиљно, констатује Блумберг. 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА