Најновије

ДАЧИЋ: Са оваквом кампањом у Хрватској тешко да ће се нормализовати односи

БЕОГРАД- Србија не изазива регионалну нестабилност и спремна је за сарадњу са Хрватском, али док траје предизборна кампања у тој земљи и док се они убеђују ко је имао више усташа у породици, тешко да може да дође до нормализације односа, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић. Недавне изјаве о Слободану Милошевићу, осим неколико о Хашком трибуналу, биле су предмет кампање оних који немају шта друго да кажу, рекао је Дачић.

Ивица Дачић у УН (фото: Јутјуб принтскрин)

Ивица Дачић је, одговарајући на питања новинара, рекао да Србија само реагује на конкретне ствари и чињенице, попут рехабилитације усташтва и НДХ у Хрватској.
"Желимо сарадњу. Бићу у Потсдаму и Братислави, а тамо ће бити и Миро Ковач. И премијер ће учествовати на разним конференцијама где ће бити и њихови представници. Спремни смо да уложимо максимум напора, али овде није реч да ли се волимо или не, реч је о томе какав нам је интерес”", рекао је Дачић.
Како је објаснио, питање је да ли Србија и Хрватска имају заједнички интерес, јер ако он постоји онда све оно што се дешава последњих месеци нема никакву сврху.
“"Надам се да ће после избора у Хрватској моћи озбиљно да се разговора о овој теми"”, рекао је Дачић.
Он је додао да су глупости претње хрватских представника како Србија неће ући у ЕУ и приче о Великој Србији.
"“НДХ је била до Земуна и о каквој Великој Србији они говоре. У НДХ трећина становништва су били Срби зато што су обухватали подручје ван Хрватске. Какав је то концепт Велике Србије када данас Срба у Хрватској има око четири одсто, а до пре Олује било их је 14 одсто. И какво етничко чишћење и геноцид, ко је то починио над њима, када ми три пута имамо мање у односу пре Олује, а да не говорим пре Другог светског рата"”, рекао је Дачић.
Министар је додао и да су протести хрватских представника против српског закона о универзалној јурисдикцији такође бесмислене јер је, како је рекао, Европска комисија темељно разматрала ту тему и одбацила све аргументе Хрватске.
“"Ковач и остали би требало да престану да обмањују народ у Хрватској, да тврде да је ЕУ на њиховој страни и да је нама постављен некакав ултиматум"”, рекао је Дачић.
Подсетио је и да 11 чланица ЕУ примењује исти закон - Белгија, Чешка, Данска, Финска, Француска, Немачка, Луксембруг, Холандија, Шпанија, Шведска и Велика Британија.
Према његовим речима, када би Хрватска гонила своје државаљане оптужене за ратне злочине, не би било потребе да то чини Србија.
Дачић је додао и да су речи премијера Србије са обележавања 75 година од оснивања концентрационог логора у Јасеновцу погрешно протумачене као претње. “Вучић никоме није претио када је рекао да ми нећемо дозволити да се понови етничко чишћење и прогон нашег народа. Реч је о стотинама хиљада људи који су убијени и протерани и било каква рехабилитација за нас није прихватљива”, рекао је Дачић.“ 
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА