Најновије

РУСКИ ТИХИ УБИЦА: Нечујна, невидљива и неухватљива (ВИДЕО)

МОСКВА - Русија је 31. маја покренула свој шести и последњи пројекат за увођење побољшане Кило дизел-електричне подморнице у црноморску флоту.

Варшавјанка (Фото: Јутјуб)

Вицеадмирал Александар Федотенков, заменик шефа руске морнарице, открио је на церемонији да Русија сада планира да уведе ове подморнице и у пацифичку флоту, те да ће касније направити неколико побољшаних Кило подморница и за северну и балтичку флоту.

Побољшана верзија Кило подморнице под називом Варшавјанка поседује напредну технологију невидљивости, проширен домет и способност да гађа копнене мете, као и мете на и у води.

Русија тренутно има четири ове подморнице у служби црноморске флоте, а пета која је наручена у марту ће ускоро почети са тестирањем.

Ова дизел-електрична подморница поседује максималну брзину од 10-12 чворова на површини (18-22 км/ч) и 17-25 чворова у води (31-46 км/ч). Подморницом треба да управљају 52 морнара и она може да врши непрекидну патролу у периоду од 45 дана. Дугачка је 70-74 метара.

Ова нова подморница има јединствене карактеристике што се тиче буке. Њена претходница, подморница класе Кило, добила је надимак „црна рупа“ међу западним поморским стручњацима због веома ниске количине буке коју је емитовала и веома мале видљивости. Код нове подморнице брзина је знатно повећана, а бука знатно смањена увођењем тихих машина и изолацијом буке помоћу антиакустичног гуменог слоја примењеног на спољну површину трупа.

Подморница поседује дупли труп под притиском, а такав дизајн јој омогућава већу шансу за преживљавање у случају оштећења подморнице.

Подморница је опремљена вишенаменским борбеним и командним системом који пружа информације за ефикасну контролу и испаљивање торпеда. Компјутер високе брзине може да обради информације добијене опремом за извиђање и да их прикаже на екрану и израчуна неопходне параметре. Он може пружити информације о аутоматској контроли оружја, али и информације о препорукама за маневре и постављање оружја.

Погонски систем подморнице састоји се из два дизел генератора, главног погонског мотора, економичног мотора и једног вратила са пропелером. Постоје и два додатна мотора за плитку воду и ванредне случајеве. Два акумулатора се налазе у првој и трећој прегради подморнице. Главна машинерија је опремљена системом са аутоматском контролом.

Намењена је углавном за борбу против бродова и других подморница у релативно плитким водама. Од наоружања поседује:

– ваздушна одбрана: 8 СА-Н-8 Гремлин или СА-Н-10 Гимлет противваздушних пројектила.

– шест торпедо цеви од 533 мм са 18 ASW торпеда. Цеви могу да се користе и за лансирање ВА-111 Shkval суперкавитирајућих „подводних пројектила“ или за лансирање мина. Компјутерски контролисан систем за припремање торпеда је опремљен тако да је потребно само 15 секунди да се торпедо припреми за паљбу. Прва салва може да се испали у року од 2 минута, а друга у року од 5 минута.

– Калибр-ПЛ противбродни и противподморнички пројектили са дометом од 1.500 километара.

Нове подморнице су опремљене побољшаним МГК-400ЕМ сонар системом који омогућава олакшану детекцију подморница и бродова и подводних звучних сигнала, али и одређивање порекла сигнала.

МГК-400 троши веома мало енергије, чиме је додатно смањена бука коју подморница ствара.

Све у свему, подморнице су малтене нечујне, јаке, прилично аутоматизоване, веома поуздане и лако одрживе.

Према извештају National Interest-а, Варшавјанкаа је једна од 5 најсмртоноснијих руских подморница.

Русија је посветила пуно времена модернизацији своје војске, а о томе доста говори и чињеница да су тренутно у изградњи четири различите врсте подморница. Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА