Најновије

ДЕЦА ЏИХАДА - НОВА ТАКТИКА ИД: Дечаци и девојчице од 10 година убијају без милости!

Дечак, старости између 12 и 13 година, опасан експлозивом ухапшен је у ирачком граду Киркук свега неколико тренутака пре него што је планирао да је активира. Дан раније, дечак истог узраста убио је 51 особу у бомбашком нападу у Турској. Ови примери нису изузетак, већ све чешћа пракса.

Деца Исламске државе (Фото: Јутјуб)

Дечак ухапшен у ирачком град у Киркук северно од Багдада експлозив је крио испод дреса Лионела Месија. На снимку који је настао током самог хапшења, виде се двојица курдских полицајаца који држе уплаканог дечака, док му трећи пажљиво скида са стомака појас са експлозивом.
Дечак је планирао да се разнесе испред шиитске џамије, али полиција је успела да га осујети неколико тренутака пре него што је планирао да детонира експлозив. Ипак, само неколико сати раније у истом граду, два његова вршњака успела су да активирају експлозив, а у тим нападима погинуло је намање троје људи.
Чато Фадхил Хумади, истражитељ полиције у Киркук, каже да је дечак током испитивања тврдио да је био принуђен да то уради и да су га маскирани мушкарци киндаповали и присилно му ставили експлозив око тела. Полиција је утврдила и да је дечак пре недељу дана стигао у Киркук из Мосула, једног од најјачих упоришта Исламске државе у Ираку. Исламска држава није се огласила поводом хапшења дечака, али јесте нешто раније током дана када је преузела одговорност за напад на џамију.
Напади попут овог, у којима су галвни актери деца узраста 10 или 12 година, све су учесталији и све смртоноснији. Напади деце бомбаша самоубица однели су стотине живота до сада. Најсмртоноснији догодио се у ноћи између суботе и недеље када се дечак старости између 12 и 14 година разнео међу сватовима на свадби у Турском гарду Газијантепу. У том нападу погинула је 51 особа, а повређено око 100.
Иза бомбашких напада деце најчешће стоји Исламска држава или џихадистичке ораганизације блиске њој.
"Деца калифата"
Већ годинама уназад, на територијама које контролише Исламска држава, деца су принуђена да присуствују застрашујућимн егзекуцијама, попут бацања људи са врха зграда или одсецању галава на улицама, а неретко их џелати ИД позивају и да учествују у бруталним злочинима.
У последње три године, деца су често у првом плану и у пропагандним видео снимцима које џихадисти емитују преко својих канала комуникације. Призор петогодишњег дечака Исе Дареа објављен у фебруару ове године, шокирао је свет. Дечак, ког је отац из Велике Британије одвео у Сирију када је био беба, диже у ваздух аутомобил у коме се налазе три особе уз повик "ми ћемо убијати невернике".
Сличан и подједнако драстичан пример је снимак кампа за “децу калифата” у близини Раке у Сирији на којем се виде дечаци од пет година у ратним опремама и са тракама за косу ИД док слушају наредбе да изврше војне вежбе.
"Деца џихада" су или деца коју, попут Исе, родитељи сами одвели у Сирију и Ирак, или деца коју су џихадисти отели и заробили. Најчешће дечаци се обучавају да баратају оружјем, експлозивом или учествују у борби, док се девојчице обучавају да кувају, спремају и буду безусловна подршка свом мужу.
Девојчице се или принудно удају за своје киднапере или заврше као сексуалне робиње, јер исламисти имају право да их продају уколико то желе. Последње две године све чешће, џихадисти шаљу девојчице у бомбашке нападе, као што је то био случај у Мајдугурију на североистоку Нигерије у јулу прошле године када се малолетна девојчица разнела испред џамије на пијаци. Тада је убијено десет људи.
Два разлога за претварање деце у бомбаше самоубице
Овај метод напада ИД до сада није примењивао у Европи, али постоје најаве да би то ускоро могло да се догоди. Након бруталних напада у Бриселу, Паризу и Ници, мере безбедности су подигнуте у целој Европи, па је постало теже организовати напад у коме би учествовало више људи. Због тога, исламисти су почели да се окрећу такозваним "усамљеним вуковима", односно људима које је тешко довести у директну везу са ИД или деци која изазивају далеко мање сумње.
Као други разлог, стручњаци за безбедност често наводе губитак територија на Блиском истоку и све већи број дезертера у редовима екстремиста, па заробљену децу шаљу у смрт и да би сачували своју армију.
У заточеништву 10.000 дечака
Истом тактиком служи се и Боко Харам. Џихадистичка организација која делује на територији Нигерије, Нигера, Чада и Камеруна, у заробљеништву држи велики број деце у импровизованим камповима у деловима земље које не контролише званична власт. Током 2014. године деца су извела четири бомбашка напада, да би већ током следеће године, закључно са јануаром 2016. године, тај број увећан чак 11 пута, односно на 44 напада.
Не постоје прецизни податаци колико деце се налази у камповима за обуку Исламске државе, Боко Харама и других џихадистилчких организација. За најмање 50 деце из Британије се верује да се налазе на територијама где живе џихадисти, упозорила је Европска полицијска служба, а према подацима "Хјуман рајт воча" у камповима Боко Харама за обуку присилно се налази чак 10.000 дечака.
И деца са Балкана одлазе у калифат. Према истраживању непрофитне организације "Атлантска иницијатива" из јуна ове године, више од 80 деце из БиХ налази се на територији под контролом "Исламске државе" у Ираку и Сирији.
Најкрвавији злочини који су починила деца бомбаши самоубице:
- Август 2016. Газијантеп
Дечак страрости између 12 и 14 година разнео се међу сватовима на курдској свади у на југу Турске. Убијена је 51 одоба, а рањено више од 100. Половина погинулих такође су била деца.
- Јун 2016. Борно, Нигерија
Дванаестогодишња девојчица активирала је експлозив и убила најмање 10 и ранила још 30 људи.
- Март 2015. Мајдугури
Једна млада девојка активирала је експлозив којим је била опасана, пред једном џамијом код пијаце у Мајдугурију на североистоку Нигерије и убила најмање 10 верника.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА