Најновије

ПАНИКА У НЕМАЧКОЈ: "Спремајмо се као да ће сутра рат..."

БЕРЛИН - Нови концепт цивилне заштите у Немачкој је преко ноћи постао једна од главних тема политичких дискусија.

Унета паника у Немачку (Фото: Синхуа)

Влада је грађанима препоручила да стварају залихе хране и воде, пише “Дојче веле“.

Имате ли довољно конзерви у подруму? Немачка влада је, озбиљно се бавећи овим питањем, препоручила грађанима да стварају залихе потрепштина за случај катастрофе или оружаног напада. Кабинет канцеларке Ангеле Меркел сматра да би свако требало да обезбеди количину намирница довољну за десет дана. То се односи и на залихе воде. Разлог: могућност оружаног сукоба или терористичког напада.

Ово је прва стратегија цивилне заштите откако је завршен Хладни рат. Рад на њој је почео 2012. године и одвијао се паралелно са настајањем Беле књиге о безбедносној политици. У концепту који, како преноси недељник Франкфуртер алгемајне зонтагсцајтунг, има 69 страна, пише да „Напад на теиторију Немачке који би изискивао конвенционалну одбрану земље – није вероватан“. И поред тога, превенција налаже „примерене припреме за развој ситуације која би могла представљати егзистенцијалну опасност“.

Спремајмо се као да ће сутра бити рат? – За опозицију у Бундестагу је ово само непотребно ширење панике. Шеф посланичког клуба Левичарске странке Дитмар Барч рекао је да „влада не би смела да свакодневно шири нервозу“, и да „стално изношење нових предлога, на пример о куповини залиха, ствара несигурност међу људима“. Барчов колега из странке Зелених Константин фон Ноц рекао је да сматра да је лепо што влада актуелизује планове за случај најгорег, али да је с обзиром на технички развој ово „поигравање деценијама старим концептима“. За њега је проблематично и то што се цивилна превенција меша са војним сценаријима и индицијама о терористичким нападима: „Не видим сценарио напада због којег би људи требало да стварају залихе“, рекао је Фон Ноц.

Једно је јасно: немачка влада сматра да јој, у случају да држава буде нападнута, за успостављање контроле над догађајима не би било потребно више од десет дана. Је ли то мало или много? Да ли се под евентуалним „нападом“ подразумевају ваздушни удари за време којих се народ крије у подрумима, или се и друге врсте недаћа сматрају могућим, на пример, кибернетички напади на енергетску инфраструктуру? Утешно звучи то што је влада саопштила да вероватноћа конвенционалног напада „није велика, али да не може потпуно да се искључи“.

Оно што је сигурно јесте да је влада овом препоруком направила најбољу рекламу за фирме које већ годинама продају системе за преживљавање у условима рата и катастрофа. Фолије за заштиту прозора, системи за грејање без струје, радио-апарати на навијање (са пријемом кратких таласа), хемијски тоалети, пречистачи воде (и од воде из прљаве баре праве воду за пиће), све врсте заштитне опреме за појединца, средства за облачење, али и за кретање по шумама и горама, све то и много више од тога, продају се „по приступачним ценама“. И, наравно, храна. Све се може наручити на интернету.

Специјалне кутије са порцијама подељеним на читаву породицу, по данима и недељама, садрже конзерве са свим потребним хранљивим материјама, витаминима и минералима потребним организму. Храна је прилагођена потребама свих могућих циљних група, од вегетаријанаца до особа алергичних на лактозу. Тако, на пример, 12 порција шампињона на пиринчу, код једне од највећих немачких фирми за преживљавање, кошта 82 евра; иста количина резанаца са поврћем кошта 64 евра, свињских одрезака на баварски начин – 89 евра.

Влада у Берлину је најновијим концептом подсетила грађане на могућност живота у подруму, или у бункеру, о којој и поред свих исламистичких терористичких претњи, „руске опасности“, могућности распада ЕУ и других недаћа, већина грађана ипак није озбиљно размишљала. Њихове реакције су подељене и крећу се између питања „Знају ли они шта раде?“ и „Знају ли они нешто што ми не знамо?“ – а колико су препоруке владе озбиљно схваћене, показаће барометар потрошње током наредних дана и недеља. А добићемо и одговор на питање: који ланци самопослуга су најбоље припремљени за катастрофу? Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА