На тржишту меса полако долази до стабилизације, јер је приметан пораст броја товљених свиња, па су трговци одлучили да снизе цене у малопродаји за око 30-ак динара. У претходних месец дана, такође, значајно је смањена и потрошња меса, односно дошло је до пада продаје за око 20 одсто. Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије (ПКС) каже да тренутна ситуација указује на лагану стабилизацију на трижишту. Он је додао да је грађанима свакако било скупо да за свињски филе плаћају 600 динара по килограму и да су, између осталог, због смањене потрошње трговци снизили цене. "Ипак, не могу цене на тржишту да расту у недоглед", рекао је Будимовић и навео да се очекује и да фармери ставе више комада свиња у тов, што дугорочно може да утиче на стабилизацију на трижшту. У Индустрији меса Матијевић кажу да је ситуација на тржишту и даље нестабилна, али да се примећује благи пораст када је реч о броју свиња, јер је претходно дошло до несташице свиња на тржишту. У Матијевићу кажу да су у складу са ситуацијом на тржишту и услед благог пада набавне цене кориговали цене свињског меса. Сада је у Матијевићу за килограм свињског бута потребно издвојити 499 динара, а редовна цена до пре неки дан била је 529 динара по клограму. У наредним данима се очекује и снижење цене пилетине, наводе дневне новине Блиц. Ипак, питање је колико ће снижење од неких 5,5 посто на, за српске услове, астрономску цену меса заиста утицати на повећање продаје ове животне намирнице, а уколико се тренд смањене потрошње настави, можемо да очекујемо даља снижења цене, али и квалитета меса и месних прерађевина у Србији. Извор: Танјуг/Правда
Слободан Антонић: Како је српски национализам срушио надстрешницу
Колонизатор увек има већу плату од колонизованог. А колонизовани, заузврат, то сматра норм...