Најновије

ПУТИНОВ УДАР, НАТО У ПАНИЦИ: Русија формира војни пакт са Кином, Индијом и Ираном

Председник Комитета за одбрану руске Думе изјавио је ове седмице да дошло време да Русија, Кина, Индија и Иран формирају анти-терористичку коалицију која није усклађена са агресивним НАТО пактом.

Руска војска (Фото: РИА Новости)

У саопштењу новинарима Владимир Комоедов рекао је да заједно ове четири државе могу победити терористе за годину дана.
“Присуство кинеске војске у Сирији је први корак ка формирању озбиљне војно-политичке коалиције у којој ће доминирати земље које нису део агресивног НАТО блока”- рекао је он. “Дошло је време да се формира таква коалиција. То није само моћан војни потенцијал наведених држава, већ и озбиљан политички утицај”- нагласио је он додајући да ако Русија, Кина, Индија и Иран удруже своје снаге на Блиском истоку ситуација може бити решена у року од годину дана.
Комоедов је рекао да четири земље имају заједничке интересе на Блиском истоку као и разумевање да је потребно успоставити “мир и безбедност” у том подручју.
Кина је дугогодишњи продавац оружја Сирији, а сада је повећала хуманитарну помоћ за ту државу и укључила се у борбу против секташког рата. Неколико страних земаља укључено је у рат већ пет година а САД инсистира да се сваки мировни споразум темељи на оставци председника Башар Ал Асада, док влада тврди да терористи и побуњеници морају бити поражени. Русија, која је у савезу са Сиријом ушла у рат 2015.године, покренула је ваздушне нападе на побуњеничке положаје.
Званичници кинеске канцеларије за међународну војну сарадњу састали су се у Дамаску раније ове недеље са сиријским министром одбране Фахадом Јасемом Ал Фрејем. Они су се наводно договорили да ојачају сарадњу, а Кина је пристала да пружи војну обуку и хуманитарну помоћ Сирији.
Кина је придружена Русији у стављању вета на резолуцију УН-а којом се критикује Асад. Такође, пола гаса и нафте Кина има са Блиског истока, посебно из Ирана, Ирака и Саудијске Арабије, из земаља на супротним странама у сиријском сукобу.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА