Најновије

СРБИЈАВОДЕ АРЧЕ НОВАЦ ГРАЂАНА: Сертић опростио Пузовићу милион евра!

Министарство привреде, на чијем челу је тада био Жељко Сертић, опростило је дуг од милион евра ЈВП "Србијаводе", којим већ четврту годину управља Горан Пузовић.

Жељко Сертић (Фото: ЈуТјуб)

Сертић и Пузовић су 31. децембра 2015. године потписали уговор о конверзији потраживања државе од 120 милиона динара (око милион евра) према "Србијаводама" у капитал тог јавног предузећа. Овај уговор закључен је на основу закључка Владе Србије донетог само дан уочи потписивања.
Будући да је држава већ стопостотни власник "Србијавода", ова одлука формално значи докапитализацију јавног водопривредног предузећа, али је суштински то опрост дуга, објашњавају упућени.
Дуг се односи на краткорочи бескаматни кредит у поменутом износу који је Влада Србије још 2013. године одобрила "Србијаводама", а "на име обезбеђења средстава за одржавање текуће ликвидности". Међутим, баш током те године, пре и после позајмице Пузовић орочио у већ тада проблематичној Универзал банци укупно 100 милиона динара из пословања "Србијавода", и тај новац је изгубљен 2014. с банкротом банке.
- Уместо да "Србијаводе" послују позитивно и пуне буџет, они користе позајмице, које им држава касније отписује. Требало би, по препоруци Владе, да на крају године уплате дивиденде у буџет, а испада да њихов рад финансирају порески обвезници. Лако је бити директор када иза себе имате државу која је, кад запне, спремна да зажмури на једно око или прогледа кроз прсте - каже Иван Нинић, директор Центра за владавину права.
Директор "Србијавода" Горан Пузовић потврдио је сазнања о дуговањима према држави.
- Тачно је да смо добили 120 милиона динара јуна 2013. преко уговора о кредиту од Министарства привреде и финансија. Новац је потрошен на неизмирене обавезе према извођачима и одржавање текуће ликвидности - објашњава Пузовић. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА