Најновије

СТРАВИЧАН ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО ИТАЛИЈУ: Срушено много зграда, има мртвих! (ВИДЕО)

Снажан земљотрес јачине 6,2 по Рихтеру, али на дубини од само 10 км, погодио је централни део Италије рано јутрос. Како јављају медији, много зграда је порушено у околини епицентра, а има и много погинулих.

Стравичан земљотрес погодио Италију (Фото: Твитер скриншот)

Земљотрес се десио 76 километара од Перуђе, јутрос у пола два. Потрес се осетио у целој средишњој Италији, па и у главном граду Риму. Највише је страдао град Норција, са око 5.000 становника, који се налази само 10 километара од епицентра потреса. Други најближи град је древни Сполето, са 40.000 становника, који се налази само 35 километара од епицентра.  Земљотрес је највећу штету направио у градовима Акумоли, Аматриће, Поста и Аркуата дел Тронто. Како јављају са лица терена у неким од тих градова су порушене целе улице.
Из канцеларије италијанског премијера Матеа Ренција речено је да су хитне службе и спасилачке екипе упућене у најугроженија подручја. Четворочлана породица је пронађена испод рушевина у градићу Акумоли, потврдио је за РАИ ТВ градоначелник овог места. Полиција је пак саопштила да је двоје људи преминуло у брлизини села Пескара дел Тронто. Како кажу сведоци, потреси су трајали око 30 секунди. Људи су у паници изашли на улице у градовима у којима се земљотрес осетио. Италијанске власти су саопштиле да прате ситуацију и да су дежурне екипе на терену. Медији извештавају о многим срушеним зградама у региону, а јављено је да су констатоване и људске жртве. Серђо Пироци, градоначелник Норције, града који се налази у близини епицентра, позвао је на хитну помоћ: - Све се срушило! Треба нам помоћ! Покушавам неког да добијем. Овај град више не постоји – рекао је он за Радио Раи.  Агенција за цивилну заштитту је описала синоћни земљотеса као разарајући и веома озбиљан. Прво је саопштено да је земљотрес био магнитутде 6,4 Рихтера и пратило га је неколико јаких афтершокова, пренела је италијанска Ла Репубблица. – Био је тако јак да се чинило да кревет сам шета по соби са нама на њему – рекла је Лина Меркантини из Умбрие за Ројтерс. Приликом земљотреса су оштећене и болнице. Пацијенти из мале болнице у Аматричеу су евакуисани, известила је агенција Анса. И у другим местима у региону, испражњене су болнице и старачки домови. У Аматричеу су спасиоци покушали да извуку шест особа испод рушевина високих један метар. Градоначелник страхује да има мртвих. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА