Најновије

ЕУ ГУБИ САВЕЗНИКА У ЕВРОПИ: Брисел на прагу сукоба са Швајцарском!

ЖЕНЕВА- Након што је Европска унија притиснула Швајцарску да укине пореске олакшице за стране компаније, Женева је доживела велики губитак, пише Блумберг.

Женева (Фото: Јутјуб)

Због тога ће град 30. августа предложити сечење корпоративног пореза са 24,2 одсто на 13,49 одсто, судећи према речима три извора који су упознати са овим случајем.
Током прелазног периода од пет година, пореска стопа ће бити нешто виша и износиће 13,79 одсто. Иако је то 2,2 одсто поена више него просечна преференцијална стопа која се тренутно нуди многим страним компанијама, нови режим ће побољшати компетитивну позицију Женеве, судећи према Креди свис групи. 
Високи улози за политичаре 
"Међународним компанијама ће бити драго да имају неку сигурност након што се напокон имплементира нова стопа", рекао је један адвокат у Бонард Лавсону. Као и остатак Швајцарске, Женева се суочава са јачањем франка и проблемом квота за мигранте. Улози су високи за политичаре који разматрају нову пореску стопу којом би привукли мултинационалне компаније. 
"Ради се о највећој бици за нас. Не можемо допустити да је изгубимо јер атрактивност Женеве и облик који ће наша економија имати за генерације које долазе су у опасности", рекао је заменик директора међународних послова и арбитраже из Женевске коморе за привреду, индустрију и услуге. 
Женева ће бити атрактивнија страним компанијама 
Због нове пореске стопе Женева ће скочити за 13 места и постати трецћи најатрактивнији швајцарски кантон иза Цириха, наводи се у студији Креди свиса. 
"Женева и западни делови Швајцарске бити ће атрактивнији компанијама, поготово у поређењу са Француском. Сматрамо да ће реформа корпоративног пореза створити нове шансе за привреду Женеве ", кажу у Креди свису. 
Нови порески режим могао би, према пројекцијама, донести финансијски губитак за Женеву у износу од 459 милиона франака, а Роланд Годел, портпарол женевског одељења за финансије, рекао је како ће губитак бити приближан том износу. 
Број јавних службеника већи од броја становника 
Економиста УБС групе Елијас Хафнер рекао је како ће питање буџета представљати прави изазов јер је у Женеви број јавних службеника већи од броја становника, за разлику од осталих делова Швајцарске, те то пружа могућност за одређене резове који забрињавају шефа Социјалистичке странке. 
"Потребан нам је атрактивнија стопа пореза и желимо да задржимо већину радних места, али такође морамо да гарантујемо једнак ниво услуга јавног сервиса. За Женеву је квалитет јавног сервиса једнако важна као и стопа корпоративног пореза", рекао је Де Сен Мари. 
С обзиром да се лева политичка опција у Женеви противи новој пореској стопи то би могло узроковати расписивање референдума на којем би требало скупити само 500 потписа. Наиме, у суседном кантону Вауд, 87,1 одсто особа се изјаснило за смањење корпоративне стопе пореза са 21.65 одсто на 14.79 посто, а због те промене ће се врло вероватно смањити давања за позоришта, музеје, чишћење улица и јаслице. 
Ако се не постигне договор о корпоративној стопи пореза, резултат за Женеву би могао бити девастирајући. Многе мултинационалне компаније могле би отићи из Женеве, чиме би се створили већи резови у приходима кантона, а губици би тиме могли бити још већи.
Извор: Telegram.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА