Најновије

ЗАТЕЗАЊЕ ОДНОСА: Немачка се повлачи из Инџирлика због забране посете војника!

Након што је турска влада званично одбила да дозволи немачким посланицима да посете војнике стациониране у Турској, Социјалдемократска партија Немачке (СПД) затражила је комплетно повлачење извиђачких авиона “Торнадо” из ваздухопловне базе у Инџирлику.

Немачки Торнадо (Фото: Јутјуб)

- Уколико обилазак војника не буде омогућен, продужење мандата не долази у обзир - изјавио је за дигитално издање немачког листа “Шпигл” стручњак СПД за одбрану Рајнер Арнолд.
Он инсистира на томе да започне повлачење војника из Турске, одакле пружају подршку међународној коалицији у борби против Исламске државе.
- Савезна влада мора одмах да реши у које ће друге базе послати немачке војнике - додао је Арнолд. Мандат Бундесвера истиче у децембру 2016, а продужење немачке мисије у Турској немогуће је без гласова СПД у парламенту.
Након недвосмисленог захтева СПД, спор због забране посете војника дефинитивно ескалира, наводи “Шпигл”. Турска је летос забранила долазак државног секретара за одбрану Ралфа Браукзипеа у Инџирлик, а затим је и представницима медија забрањен долазак. Из протеста, Одбор за одбрану донео је одлуку да ће у септембру отпутовати у Труску, али премијер Бинали Јилдирим званично је то одбио прошле недеље у разговору са страним новинарима.
У позадини турске забране је Резолуција о Јерменији, коју је Бундестаг усвојио почетком лета и у којој протеривање и убијање стотина хиљада Јермена од стране Османског царства назива геноцидом. Турска је након одлуке гневно најавила санкције Немачкој и убрзо потом забранила долазак државног секретара Браукзипеа.
Бундесвер се већ припрема за повлачење из Турске, наводи “Шпигл”. Како сазнаје овај лист, тренутно се испитује да ли ће немачки авиони “Торнадо” и авиони-танкери бити премештени из Турске у Јордан или Кипар, како би одатле одлазили у извиђачке мисије изнад Сирије и Ирака. Повлачење би се веома негативно одразило на немачку војску. Немци би фактички били одвојени од Американаца, који предводе коалицију против ИД. До сада је Бундесвер снимке са извиђачких мисија директно убацивао у системе коалиције, што из Јордана или Кипра не би било могуће. Осим тога, техничко снабдевање “Торнада” и војника било би много компликованије и скупље.
Немачко министарство одбране није откривало детаље о плановима, али их је индиректно потврдило: “Учешће у мисијама коалиције радо бисмо наставили из Турске, али то не значи да Инџирлик нема алтернативу”, изјавила је министарка одбране Урсула фон дер Лајен.
Овај спор се неће одразити само на “Торнадо” мисију Бундесвера. Арнолд је најавио да ће његов посланички клуб одбити учешће немачке војске у планираној мисији извиђачких авиона “Авакс” из Турске. “Нато ни у ком случају не може да рачуна да ће немачки Бундестаг дати мандат немачким војницима за “Авакс” мисију, изјавио је Арнолд за “Шпигл”.
Војни савез је на самиту НАТО, наиме, одлучио да ће летеће радарске станице “Авакс” из Коње, у Турској, ускоро пружати подршку коалицији у надзирању ваздушног простора.
Извор: Spiegel.de

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА