Најновије

ПУТИНОВ ПЕРФЕКТНИ ПЛАН: Како је завадио политичаре у ЕУ и Америци!

МОСКВА- Руски председник Владимир Путин изазива све више сукоба између бројних политичара и странака земља Западне Европе и САД.

Владимир Путин (фото: kremlin.ru)

Председничке кампање у САД свеле су се на међусобне оптужбе, а једна од њих тиче се односа са Русијом. Демократе тврде да је републикански кандидат Доналд Трамп заправо руски агент који треба да омогући Владимиру Путину да оствари своје циљеве.
Док траје ова расправа у ривалним странкама у САД, и у Великој Британији дошло је до сличне ситуације. Наиме, један посланик Лабуристичке странке је затражио од премијерке Терезе Меј да објасни везу између своје Конзервативне странке и руске компаније коју води један од Путинових блиских пријатеља Сергеј Ромашов. Откривено је да је један од главних донатора Конзервативне странке Џерард Лопез члан управног одбора компаније „Рајз Капитал“ којом управља Ромашов.
И конзервативац Борис Џонсон, министар спољних послова, на удару је критика због „омекшавања односа“ према Русији. Он, који је раније у више наврата увредио Путина, сада као министар, не усуђује се да се супротстави спољној политици Русије и није рекао ниједну реч прекора због недавних дешавања на Криму.
Владимир Путин већ неко време ствара нове пријатеље у државама Западне Европе. Након што су ЕУ и САД 2014. године увеле санкције Русији због анексије Крима, ситуација се полако мења јер је све више званичника који траже да се оне укину и да се води „помирљивија политика“ са Москвом.
У том смислу Путин има највише пријатеља међу политичарима у Немачкој и Француској. Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер стално позива на дијалог са Русијом и компромис како би се избегли конфликти. Баварски премијер Хорст Зехофер, некадашњи главни савезник Ангеле Меркел, често се са канцеларком сукобљава због тога што се он залаже за укидање санкција Русији. У Француској ускоро почињу кампање за председничке изборе, а неки од главних претендената ултрадесничарка Марин ле Пен и бивши председник Никола Саркози већ су изразили своју подршку Путиновој политици и надају се његовој помоћи у борби против терориста. И десничар, кандидат за председника у Аустрији Норберт Хофер је такође рекао да се Русији морају укинути санкције што пре.

Помаже Русији
Својим ставовима према Русији Доналд Трамп је отишао даље од многих америчких председничких кандидата. Док је Русија раније важила за „главног непријатеља“ САД, Трамп позива на другачији однос према сили са Истока.
Републиканац жели сарадњу са Русијом. Он је већ изазвао контроверзу када је рекао да САД треба да признају да је Русија анектирала Крим, а недавно је изјавио и да Америка не мора да се активира да брани државе чланице НАТО у случају да их неко нападне. Трампови критичари су то схватили као да он тим ставом оставља Русији да ради шта хоће у Источној Европи.
Русија и Велика Британија од доласка Терезе Меј на власт имају много боље односе. Она је одмах по почетку мандата тражила да разговара са Путином о помирењу.
„Дуготрајна сигурност у Европи може бити обезбеђена само заједно са Русијом, а не у борби против ње“, рекао је шеф немачке дипломатије Штајнмајер.
„Русија и председник Путин су најјачи. Ја сам међу онима који сматрају да треба укинути санкције. И без њих имамо довољно проблема“, сматра Саркози.
„Ми немамо право да заборављамо историју и оно што дугујемо Русији, ако говоримо о нашој слободи“, рекао је Хофер, и позвао на укидање санкција Русији.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА