Најновије

МИРОВИЋ ОТКЛОНИО СВЕ СУМЊЕ: ЛДП нема ширину и толеранцију да уђе у нову Владу, ставови су им екстремни

БЕОГРАД - СНС ће ове недеље, поред СПС-а, обавити разговоре и са представницима осталих странака како би се дошло до што веће подршке новој Влади у парламенту, каже потпредседник напредњака Игор Мировић. Истовремено додаје и да ЛДП нема ту дозу ширине и толеранције у односу на укупан политички амбијент да би могао да уђе у састав нове владе.

Игор Мировић (Фото: Јутјуб)

"И даље се налазимо у законским роковима за избор владе а чекали смо да се донесе најбоља одлука у датим околностима и на домаћој и на међународној политичкој сцени, прави се најбољи тим. Припрема се програм. Било је потребно и стрпљење и умеће да се дође до ситуације да посланици гласају за избор нове владе", рекао је Мировић гостујући у Новом дану Н1 телевизије.

Према његовим речима, састављање Владе делује као да је једноставан процес али у околностима у којима се Србија налази, било је битно да се том процесу приђе сталожено и смирено, са стрпљењем а то је, како истиче, кључна порука нове владе.

"На седници Председништва СНС-а није било речи о персоналним решењима", каже Мировић и додаје да он очекује да ће мандатар Александар Вучић саопштити имена након још једног круга разговора са представницима других политичких странака јер је идеја да се формира влада са што широм већином у Скупштини.

Према његовим речима, на Председништву је највише било речи о изазовима са којима се суочава Србија, односима у региону, провокацијама, потреби да се одржи мир, стабилност, привредни раст и развој, да се Србија сачува на доброј путањи на којој се налази.

Одговарајући на питање да ли ће бити нових разговора са ЛДП-ом око уласка у Владу, Мировић истиче:

"Нисам сигуран да ЛДП има ту дозу ширине и толеранције у односу на укупан политички амбијент да би могао да уђе у састав нове владе. Њихов ставови су понекад крајње екстремни и крајње нетолерантни на околности у којима се Србија налази имајући у виду њен међународни положај, економију, потребу да сарађује са више важних тачака у свету. И то и много других тачака је раздор у могућност да се с ЛДП-ом сарађује".

Говорећи о изјавама да постоје притисци у процесу формирања Владе, Мировић је рекао да је добро што је Вучић рекао да има притисака али да ће Србија њима одолети и да ће поштовати вољу грађана и принципе за састављање владе.

Коментаришући поновну сарадњу са СПС-ом, и након доста препуцавања у медијима, Мировић наглашава да јесте било негативних изјава и то није ништа ново.

"Сада, гледајући из угла читаоца могли би да закључите: 'Говоре једни о другима свашта, како могу да седе у влади заједно'. Поставља се једно друго питање, питање стабилности у Народној Скупштини, питање ефикасности у доношењу одлука, да ли грађани желе седнице које се воде према пословнику, план који се реализује из недеље у недељу или желе ријалити у Народној Скупштини, бескрајно дуге расправе које се не завршавају одлукама и доношењем закона.. или ћемо кроз коалицију у којој ћемо прогутати и неке горке пилуле омогућити ту врсту организације и стабилности", каже он.

Како каже, све то би СНС могла да оствари и без СПС-а у Влади али је битна значајна већина због боље уређеног система доношења одлука, изазова с којима се суочавамо. "Друга могућност је да имамо већину с мањим бројем посланика који подржавају владу а то је сценарио који може бити занимљив за земљу са бољом економијом, уређену земљу... а код нас то није тако".

Мировић наглашава и да није било разговора о ресорима које ће добити СПС. "Разговори су непрекидни, сада ће се интензивирати и најкасније до понедељка ће бити завршени. Очекујемо да се обаве разговори и са другим политичким странкама, многе странке су биле и на нашој политичкој листи. Са идејом да се почетком следеће недеље објави састав нове владе и потврди у Скупштини".

На питање шта ће бити суштинска разлика између прошле и садашње владе, потпредседник СНС-а и покрајински премијер одговара:

"Биће у већој снази и ангажовању у пословима који нису завршени. Прва и најважнија ствар је да се одржи курс економске стабилности, да се у једном ширем луку загребе по свим тачкама непродуктивности, недостатка, економије Србије у јавном сектору, у делу јавне управе, предузећа која су била трошак за Србију а која ће морати да дефинишу свој статус..." Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА