Најновије

ТАЧИ: Косово није изгубило метар територије, верујем НАТО!

Председник Косова Хашим Тачи рекао је, на расправи о Споразуму о демаркацији са Црном Гором, да "питање демаркације као државни проблем не постоји".

Хашим Тачи (Фото: ЈуТјуб)

"Косово није изгубило ни метар своје територије. Такође, желим да појасним да су институције Косова радиле демаркацију, а не поновно писање историје", нагласио је Тачи, а пренела РТЦГ.
Косовска власт и опозиција данас први пут суочавају ставове у расправи по спорном питању демаркације са Црном Гором. 
Расправа се одржава у згради Скупштине, али се ради о научно-стручној расправи и она неће донети обавезујуће одлуке, већ само препоруке. 
Тачи је додао да косовске власти "верују картама НАТО-а, а не југословенским стручњацима". 
"Данас се не ради само о питању демаркације са Црном Гором, већ о политичкој зрелости и способност Косова да делује у складу са међународним обавезама", поручио је Тачи и додао да без демаркације неће бити либерализације виза за Косово. 
Како је Тачи казао, разграничење је један од услова државности, објавио је Радио Слободна Европа. 
"Република Косово мора да задовољи овај критеријум и да дефинше границе са свим суседним земљама, укључујући и Црну Гору. Стога, без јасних граница, нема ни визне либерализације", рекао је он. 
Његов говор бојкотовали су посланици опозиционог покрета Самоопређељење. 
Премијер Косова, Иса Мустафа, рекао је како ниједном није доказано да је територија Косова изгубљена. 
Према његовим речима, пећке катастарске књиге доказале су да Косово никада није управљало територијама за које опозиција тврди да јесте. 
Председник косовске Скупштине Кадри Весељи је оценио као успех што су се сви представници власти и опозиције коначно окупили. 
"Ово је начин како требамо да функционишемо и како да се суочимо са свим аргументима и чињеницима. Ово је веома добра могућност да се унутар зграде Скупштине Косова суоче аргументи у вези означавања државне границе, како би нашим партнерима послали поруку да смо демократско друштво", рекао је Весељи. 
Он је додао да се том расправом шаље порука свим суседима да су добросуседски односи веома важни за Косово. 
"Заинтересовани смо да имамо добре односе са Црном Гором која је била међу првима у признању Косова. Заинтересовани смо да имамо добре односе и са осталим државама. Вршимо максималне напоре да постигнемо што боље односе и са Републиком Србијом", истакао је Весељи. 
Приштински дневник Зери објавио је јуче да се очекује да научно-стручна конференција о демаркацији граничне линије између Косова и Црне Горе доведе до оштрог суочавања у парламенту. 
Ставове владе Косова представиће Државна комисија за демаркацију, а претпоставља се да ће посланици опозиције и њихови стручњаци инсистирати на чињеници да демаркацијом Косово губи око осам хиљада хектара. 
За ратификацију Споразума о демаркацији са Црном Гором потребна је двотрећинска већина у косовском парламенту. Иначе, разговори о косовском разграничењу са Црном Гором трају од 2011, а претходно споразум о томе Приштина је потписала са Македонијом и Албанијом.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА