Најновије

АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ: Ово је Путиново најопасније оружје, а није ни тенк ни авион!

ЊУЈОРК- Аналитичари који говорили за “Њујорк тајмс” сматрају да се Русија фокусирала на рат информацијама и да за њу интернет представља кључно ратиште у 21. веку. Они истичу да Русија не нуди чињенице, већ гради наративне садржаје, а порука у позадини сваке приче је “Не веруј никоме”.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Када је Шведска започела јавну расправу о могућем уласку у партнерство са НАТО, шведски званичници су пред собом имали бујицу искривљених и лажних информација на друштвеним мрежама, које су потпуно збуниле јавност. Говорило се о томе да ће НАТО у Шведску пребацити део тајног нуклеарног арсенала, да би НАТО могао да из Шведске удари на Русију без одобрења домаће владе, као и да би војници НАТО-а због имунитета могли “силовати Швеђанке без страха од затвора”.
Како пише “Њујорк тајмс”, све тврдње су биле лажне, али су почеле да “искачу” по традиционалним медијима, па је министар одбране Петер Хултгвист морао да разуверава и грађане и новинаре.
– Људи нису навикли на то и уплашили су се, питали су чему могу да верују, чему би требало веровати – каже Маринет Них Радебе, портпаролка министарства.
Извор тих тврдњи никада није откривен, али аналитичари, амерички и европски обавештајци и стручњаци верују да иза њих стоји Русија, чији је фокус спречавање ширења НАТО.
Њујоршки лист пише да руски председник Владимир Путин нема економску и војну снагу за отворен сукоб са НАТО, ЕУ и САД, али да зато улаже много новца у “оружане информације”.
- Његов циљ је да ослаби везу између земаља чланица, сејање немира у њиховој унутрашњо политици, и ослабљивање противника Русије – пише лист.
Како се наводи, ток таквих вести је толики да су и НАТО и ЕУ успоставили посебна тела за идентификовање и реакцију на дезинформације.
– Москва види светску политику као систем специјалних операција и искрено верује да је и сама мета западних специјалних операција. Сигуран сам да постоје бројни центри, неки везани уз државу, који су укључени у измишљање оваквих прича – каже Глеб Павловски, који је успостављао руски информативни систем пре 2008. године.
За цео “информатички рат” везана је и прича о мејловима Хилари Клинтон, за које су у САД тврдили да су их хаковали руски хакери.
– Кремљ за ширење дезинформација користи и конвенционалне медије – Спутњик и Раша тудеј, као и тајне канале – пише “Њујорк тајмс”.
Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА