Најновије

ЛЕДЕНИ РАТ: Русија и САД у новом клинчу, али Американци овог пута немају шансе!

Борба за превласт на Арктику за САД је унапред изгубљени рат. Руска надмоћ у том делу света тако је велика да тешко чак и да реализују најављена улагања и изградњу нових ледоломаца имају било какве шансе у нечему што медији већ називају нови хладни рат.

Ледени рат (Фото: Јутјуб)

- Чињеница је да ми немамо капацитата нити материјалних могућности да будемо присутнији на Арктику је нешто чиме би требало да се позабавимо. Да ли су нам потребна два или три или 12 нових ледоломаца, оставићу стручњацима да процене, али из стратешке перспективе, важно је да схватимо какве се промене дешавају на Арктику и да схватимо да све земље које имају границе ка Арктику имају и своје интересе тамо, укључујући и Русију - рекао је прошле недеље пензионисани генарал Пол Селва из Центра за стратешке и интернационалне студије.
Русија је тренутно најзаступљенија на Арктику, што дугује великој флоти ледоломаца, док САД тренутно, са два активна ледоломца, тешко да може да јој парира. Истовремено, Русија обнавља сојветске базе у Арктичком региону. - Ми нисмо иста лига са Русијом тренутно. Ми не играмо ову игру. Практично, ми немамо ништа - упозоравао је амерички генерал Пол Зукунфт још прошле године. У међувремену, одлазећи председник САД најавио је да ће Америка уложити значајно већ средства у изградњу ледоломаца. У буџету САД милијарду долара већ је намењено за изградњу новог ледоломца, а сам Обама померио је рок за поринуће са 2022. године на 2020. годину. Ипак, тешко да може да се такмичи са Русијом. - Новац за изградњу нових ледоломаца је планиран у буџету, али док они буду направљени, ови које имамо тренутно више неће бити употребљиви, па је то у пракси замена, а не нов ледоломац - рекао је недавно амерички сенатор Ангус Кинг. Са друге стране, Руси имају импресивну флоту. Њихова морнарица броји чак 39 ледоломаца, од чега су шест на нуклерани погон. Далеко из Русије је Канада да са седам ледоломаца, али ниједан није на нуклеарни погон. Последњи ледоломац који је руска морнарица поринула на ледене пучине испловио је пре нешто више од месец дана. У питању је "Арктика", тренутно најмоћнији ледоломац на свету.

Због чега је важна контрола Арктика?

Говорећи о Арктику сви наглашавају његова стратешки значај. Излазак на Арктик омогућава идеалну позицију за напад или одбрану, јер најбржи пут да ракете (било руске било америчке) стигну на циљ управо је преко Северног пола. Трка за превласт на Арктик води се из још једног разлога. Процењује се да се у том делу света налази 22 одсто неистражених извора природног гаса и нафте. Русија и сада има огромне залихе ових ресурса, али у колико би могла да их експлоатише сама њену лидерску позицију на тржишту енергената тешко да би ико могао да угрози.

Северни морски пут

Још један значајан разлог због Арктик постаје све значајнија тема је транспорт. Топљењем леда отвара се Северни морски пут, који ће значајно скратити пут од Кине до Европе, чак упола. Ледоломци нису ни јефтини, нити је њихова изградња једноставна. У просеку коштају око милијарду долара, а изградња само једног може да тзраје и до десет година. Самим тим, јасно је због чега амарички генерали упозоравају на предност Русије у овој области и тешку, готово немогућу мисију америчке морнарице да их сустигне. Извр: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА