Најновије

ЧЕЛИЧНИ РАТ: Брисел уводи додатне царине на увоз челика из Кине и Русије

БРИСЕЛ - Европска унија је увела данас антидампиншке царине на увоз хладно ваљаног челика из Кине и Русије, након жалби произвођача из 28-чланог блока да их тај увоз истерује са тржишта. Европска комисија је саопштила да ће царински намети, који су најављени у фебруару, важити пет година, пошто Европа покушава да се ухвати у коштац са глобалном превеликом понудом челика до које је, како наводи француска агенција АФП, углавном довела масовна кинеска производња.

Челик (Фото: Pixabay)

„У светлу глобалне кризе прекапацираности индустрије челика, Комисија ће применити обрамбене трговинске механизме како би се поново уравнотежили услови на тржишту за произвођаче из ЕУ и из иностранства”, пише у саопштењу ЕК. Комисија је навела да ће антидампинг царине за кинески хладно ваљани челик бити у распону од 19,7 до 22,1 одсто, а за руске компаније од 18,7 до 36,1 одсто.
Хладно ваљани челик користи се у широком спектру индустрија за производњу свих врста робе - од аутомобила до фрижидера. У саопштењу се додаје да ЕУ има више од 100 трговинских одбрамбених мера на снази, да 37 уведених мера циља нефер увоз челичних производа, од којих 15 производа долази из Кине.
ЕУ је имала читав низ трговинских спорова с Кином, њеним другим највећим трговинским партнером, који производи више од половине челика у свету. Пекинг није био спор у реаговању на потез ЕУ који сматра непоштеном мером и крајем прошлог месеца је увео антидампиншке царине на одређени увоз челика из ЕУ, Јапана и Јужне Кореје, наводи француска агенција.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА