Најновије

ОМБУДСМАН: Споран одговор на пријемном треба признати као тачан

БЕОГРАД- Заштитник грађана препоручио је Министарству просвете и Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања да признају као тачан спорни одговор на питање у комбинованом тесту ученицима који су то решење заокружили.

Саша Јанковић (Фото: Јутјуб)

Наиме, Завод за вредновање квалитета образовања је објавио Збирку задатака из биологије, географије, историје, физике и хемије за завршни испит у основном образовању и васпитању која је садржала грешку у решењу задатка из физике, а који се појавио на комбинованом тесту, те су многа деца, руководећи се одговорима из Збирке, заокружила нетачан одговор.
Омбудсман је установио да су Министарство и Завод начинили пропуст у раду тако што, након сазнања да Збирка садржи грешку у решењу задатка из физике, а да је грешка у решењу у Збирци представљена на комбинованом тесту као један од понуђених одговора, нису обезбедили да се отклоне или умање штетне последице пропуста по ученике који су понуђени одговор заокружили у доброј вери да је истоветно решење у Збирци - тачно.
Како се наводи, министарство је начинило пропуст у раду јер, након сазнања да Збирка садржи грешку, није извршило надзор над радом Завода и предузело мере ради утврђивања одговорности, умањења последица пропуста у раду Завода и успостављању механизама који ће спречити понављање пропуста у будућности.
Зато је омбудсман дао препоруке у којима се, између осталог наводи да ће Завод и Министарство признати као тачан спорни одговор на комбинованом тесту из природних и друштвених наука ученицима који су то решење заокружили.
Омбудсман је дао препоруку и да Министарство ревидира успех ученика на завршном испиту.
У препорукама се наводи и да Министарство омогући упис ученика у складу са новим бројем поена, не дирајући у статус ученика који су већ уписани.
Препорука омбудсмана је и да Завод спроведе поступак и утврди разлоге за начињени пропуст, као и да утврди одговорности за начињени пропуст, а према одговорнима предузме одговарајуће мере.
У препоракуам стоји и да се Завод јавно извини ученицима и њиховим родитељима због начињеног пропуста, а да Министарство предузме активности и мере у оквиру својих законом прописаних надлежности и извршити надзор над радом Завода подом конкретног случаја и поступања по препорукама Заштитника грађана.
Омбудсман је препоручио и да Министарство и Завод предузму активности и мере у циљу проналажења нових и унапређења постојећих механизама за проверу збирки за припрему завршног испита, а којима би се грешке могле благовремено уочити, а ученици правовремено обавестити.
У Министарству просвете речено је да ће у законском року одговорити на препоруке заштитника грађана. 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА