Најновије

СРБИ МЕЂУ НАЈУСПЕШНИЈИМА: Данас се завршава првенство света у решавању шаховских проблема

У Београду се данас (5.8.) завршава 40. првенство света у решавању шаховских проблема и 59. конгрес шаховске композиције.

Данас се завршава првенство света у решавању шаховских проблема (Фото: quitehandy.com)

Последња такмичарска дисциплина синоћ (4.8.) је завршена. У брзом решавању проблема учествовало је 16 најбољих у досадашњем току такмичења, а победио је Заур Мамадов из Азербејџана, сребрну медаљу освојио је Словак Томаш Пејтл, док се бронзом окитио Енглез Џонатан Местел. Решавачи су се такмичили по куп систему. Наш Владимир Подинић, елиминисан је у четвтфиналу од каснијег победника Азербејџанца Мамадова који је у првом колу био бољи од још једног српског репрезентативца Миодрага Младеновића. Марко Ложајић, један од најбољих кадета света такође је испао у првом колу. После посете Фрушкој Гори, Новом саду, Петроварадину и Сремским Карловцима, најбољи светски решавачи такмичили су се у брзом решавању проблема. У веома атрактивној дисциплини за публику (на великом екрану публика види проблем који је пред такмичарима. Притиском на тастер такмичар говори решење, уколико погоди, добија поен, у случају нетачног одговора, поен иде противнику. После квалификација примењује се куп систем. Све уз временско ограничење)
учествовали су и наши репрезентативци. Судио је Борислав Гађански.

Данас (5.8.) ће организатори доделити медаље најбољима, прво од 14 часова у хотелу Метропол, а затим и на свечаном затварању у Јахтинг клубу Кеј.

Подсетимо, Србија је у досадашњем току такмичења освојила 5 медаља, 2 сребрне И 3 бронзане. Успеси Марјана Ковачевића, Владимира Подинића, Марка Ложајића, Живојина Перовића у појединачној и наше репрезентације у екипној конкуренцији, сврстали су Србију међу најуспешније нације 40. првенства света у решавању шаховских проблема и 59. конгреса
шаховске композиције. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА