Најновије

ОЗБИЉНЕ ПРЕТЊЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Звецкање оружјем и опозив руских дипломата из Вашингтона!

Бела кућа је у петак запретила Русији да ће њена наводна „агресија у Европи“ довести до одговора НАТО-а.

Бела кућа (Фото: public domain)

„Ако Русија настави да провоцира, НАТО ће предузети одговарајуће акције у Источној Европи“, рекао је заменик саветника америчког председника за националну безбедност Бен Родс на конференцији за новинаре у Варшави. „Нећемо дозволити Русији да угрози јединство НАТО-а“, додао је он. Родс је, такође, говорио и о Украјини, која, према његовим речима, мора да испуни низ критеријума да би ступила у НАТО. „Украјина је изразила одређену заинтересованост за НАТО, али она мора да испуни низ критеријума. И Алијанса мора да одлучи да ли ће да јој пошаље позив, што се досад није догодило“, рекао је Родс. Он је навео да ће у суботу у Варшави бити одржано заседање Савета НАТО—Украјина на којем ће учествовати и украјински председник Петро Порошенко. „Земље НАТО-а пружају Украјини помоћ у области безбедности, самим тим јој указујући подршку. Наравно, то није исто што и бити чланица Алијансе, али то је изражавање наше подршке“, рекао је Родс, имајући у виду пети члан Повеље НАТО-а о колективној безбедности.

Порошенко: Научићемо НАТО како да ратује с Русијом

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да армија његове земље има реално искуство вођења борбе са савременом руском армијом, које Кијев може да подели са земљама НАТО-а. Порошенко је у тексту објављеном у америчком листу Волстрит журналу позвао земље Северноатлантске алијансе да искористе ово искуство. „Ниједна од земаља-чланица НАТО-а нема искуство борбе са савременом руском армијом. Украјина то има“, пише председник Украјине. Према његовим речима, „само ће продубљивање партнерства НАТО-а и Украјине допринети стабилности у Украјини, у Источној Европи, области око Црног мора и у трансатлантском региону у целини“. Као војна достигнућа Украјине Порошенко наводи стварање неколико специјализованих војних бригада, модернизацију војних јединица и потписивање војних докумената израђених у сарадњи с експертима НАТО-а. Крајем 2014. године Украјине је одустала од ванблоковског статуса и обновила политику усмерену на ступање у НАТО. Кијев до 2020. године треба да потпуно усклади своје оружане снаге са стандардима Алијансе. У децембру 2015. године Кијев и НАТО потписали су план о одбрамбено-техничкој сарадњи. Експерти, међутим, сматрају да у наредних 20 година Украјина неће успети да се припреми за чланство у НАТО-у.

Опозив руских дипломата

У исто време, Сједињене Америчке Државе опозвале су двојицу руских дипломата одговарајући тиме на инцидент са сарадником америчке Амбасаде у Москви, саопштио је представник Стејт департмента Џон Кирби. „Ми смо 17. јуна изаслали из САД двојицу руских дипломата као одговор на овај напад“, рекао је Кирби. Раније је лист Вашингтон пост објавио текст о наводном нападу на једног од сарадника америчке Амбасаде у Москви, а недавно је процурео и снимак тог догађаја који можете да видите ОВДЕ.
У Министарству иностраних послова Русије објаснили су да амерички дипломата ради за ЦИА и да је сам напао руског полицајца који је чувао амбасаду, о чему сведоче кадрови с камера за надзор. Два америчка чиновника потврдила су листу да је дипломата радио за ЦИА и да је покушаао да се сакрије у амбасади од представника руских специјалних служби које су планирале да га ухапсе. Стејт департмент није коментарисао видео-снимак, саопштивши да „не може да утврди његову аутентичност“. Кирби је само потврдио да је учесник у инциденту био акредитовани дипломата САД. Касније су новинари утврдили да би то могао да буде трећи секретар политичког одељења Амбасаде САД Данијел ван Дајкене. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА