Најновије

УПОЗНАЈТЕ СЕ СА ВУЧИЋЕВИМ РЕШЕЊИМА: Нови министри - мешавина афера и стручности

БЕОГРАД - Мандатар за састав нове владе Србије почеће у 14 часова у Народној скупштини Републике Србије изношење експозеа. Он је, предајући листу са именима министара, рекао да не може да каже колико ће говорити у експозеу, али да ће то трајати више сати. Истакао је да ће део говорити из главе.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

"Покушаћу да стојим шест или седам сати и да читам... Бићу спреман да одговорим на свако питање...", рекао је Вучић и додао да ако неко од опозиције буде желео да напусти салу, он то не може да спречи. Према његовим речима, није реално да се данас и сутра гласа за нову владу, јер очекује опструкције опозиције.

На списку министара који би требало да чине нову владу налази се осам нових имена у односу на претходну, а без фотеља су остали Никола Селаковић, Жељко Сертић, Иван Тасовац, Снежана Богосављевић Бошковић, Кори Удовички, Срђан Вербић и Велимир Илић. Први потпредседник нове владе и министар спољне политике биће Ивица Дачић, а потпредседници ће бити Зорана Михајловић, Небојша Стефановић и Расим Љајић, који остају и својим претходим ресорима.

Ана Брнабић замениће Кори Удовички на месту министарке државне управе и локалне самоуправе. Брнабић се пре годину дана у јавности помињала током афере "прислушкивање", у којој су главни актери били Бојан Пајтић, лидер ДС, рођена сестра Кори Удовички - Лидија Удовички, као и директор Електромреже Србије - Никола Петровић. Према наводном транскрипту разговора, који је објавио сајт Телепромптер, Лидија Удовички, бивша директорка "Континентал виндс", наводно је Бојану Пајтићу рекла у телефонском разговору да јој је директор Електромреже Србије Никола Петровић тражио два милиона евра како би се ветропарк прикључио на мрежу ЕМС. Истовремено, премијер Александар Вучић је тврдио да је сестра "једног актуелног министра покушала да рекетира и њега и државу". Брнабић је у то време била директорка компаније Континентал виндс, која је објавила саопштење да Петровић није рекетирао ту фирму. Како је већ извештавано, Ана Брнабић је баш у време ове афере требало да званично преузме функцију шефице "деливери јунита".

Тада се поставило питање да ли је прича о "рекетирању" дошла до премијера баш у тренутку када се очекивало да он потврди избор директорке "Континентал виндс", па је то осујетило њено именовање.

Ана Брнабић је председница Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој. Има МБА диплому из маркетинга с универзитета Хул, у Енглеској, и више од девет година искуства на менаџерским позицијама на различитим пројектима међународног развоја, као и у Влади Србије. Извршна је директорка Пексим фондације од њеног оснивања 2010, а поред тога, ангажована у компанији Континентал винд Сербија, где ради на реализацији инвестиције вредне 300 милиона евра у ветропарк у општини Ковин.

Бранислав Недимовић ће бити именован за министра пољопривреде и заштите животне средине, а тренутно је на функцији градоначелника Сремске Митровице. Био је члан ДСС, дипломирани је правник по звању, а у три мандата је био републички посланик, да би 2011. године напустио странку и основао ГГ "Вредна Митровица", која је настала обједињавањем више невладиних организација. Члан СНС је постао у јануару 2015. године.

Кандидат за министра привреде је Горан Кнежевић, некадашњи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у влади чији је премијер био Ивица Дачић, а као кадар Демократске странке. Био је градоначелник Зрењанина, а 2008. је био хапшен у "у акцији против грађевинске мафије". Ослобођен је оптужби 1. новембра 2012. године, а члан СНС је од почетка 2010. године. Министарски мандат Горана Кнежевића обележила је афера "афлатоксин". Демонстрирао је исправност млека испивши чашу пред новинарима у згради Владе Србије. У покушају да реши проблем концентрације штетних материја у млеку, Влада Србије је, током његовог мандата министра пољопривреде, донела одлуку да врати старе прописе према којима је дозвољена количина афлатоскина у млеку много виша у односу на нивое стандарда у ЕУ.

Нела Кубуровић наћи ће се у фотељи министарке правде. Била је помоћница министра Николе Селаковића у претходном сазиву владе, задужена за сектор правосуђа. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду 2005. са изузетним успехом. Била је стипендиста фонда за младе таленте Владе Србије. Од фебруара 2006. радила је у Првом општинском суду у Београду, где, након волонтерског стажа и приправничке праксе, постаје судијска помоћница. Након образовања Административне канцеларије Високог савета судства, у августу 2009. засновала је радни однос у Сектору за нормативне послове, а од маја 2013. била је начелница Одељења за статусна питања судија у Високом савету судства.

Славица Ђукић Дејановић, потпредседница СПС, предложена је за министарку без портфеља. На питање Данаса шта ће бити њена задужења на тој функцији, одговара да ће "тек добити задужења". Ђукић Дејановић је дипломирала на Медицинском факултету у Београду. Магистрирала је 1983. и докторирала 1986. Директорка Клиничко-болничког центра у Крагујевцу била је од 1995. до 2001, када је разрешена руководеће функције, али је остала да ради у крагујевачком КБЦ-у као докторка наука на Психијатријској клиници. Била је директорка Клинике за психијатрију у Крагујевцу и продеканка Медицинског факултета у том граду, потпредседница Удружења психијатара Србије, чланица Председништва Удружења за судску психијатрију Србије. Чланица је СПС од 1990. и у неколико наврата била је републичка и савезна посланица.

У прелазној влади Србије од октобра 2000. до јануара 2001. била је министарка за бригу о породици. Од 2008. до 2012. била је председница Народне скупштине. Након што је јула 2012. формирана влада Ивице Дачића именована је за министарку здравља и на тој функцији остала је до априла 2014. У априлу 2014. поново је постала народна посланица. У августу 2014. именована је за директорку клинике "Др Лаза Лазаревић".

Милан Кркобабић, председник ПУПС-а, добио је такође министарску функцију без портфеља. За очекивати је да се у будућој влади бави проблематиком за коју га препоручују досадашњи резултати, пре свега, пословање Поште Србије на чијем је челу и где је профит две године заредом достизао историјски ниво. Гимназију и Економски факултет завршио је у Београду. Истиче да је тридесетогодишње стручно искуство стекао радећи на банкарским и финансијским пословима - од банкарског приправника до генералног директора финансијске организације. Посебна област његовог интересовања и рада је привредна област занатства, малих и средњих предузећа. Учествовао је у осмишљавању, изради и реализацији великог броја пројеката везаних за овај привредни сегмент. Био је заменик градоначелника Београда. Септембра 2012. именован је за генералног директора Јавног предузећа "Поште Србије".

Владан Вукосављевић, досадашњи градски секретар за културу Београда, замениће Ивана Тасовца на челу Министарства културе и информисања. Дипломирани је правник, а радио је у спољној трговини, бавио се продајом некретнина, пружањем правних услуга и односима са јавношћу - како пише у његовој биографији, као члан Крунског кабинета породице Карађорђевић. Током његовог мандата Октобарски салон, који је одржаван сваке године постао је бијеналан, а Миа Давид разрешена је челне дужности у Културном центру Београда. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА