Најновије

ЗВЕР У ПОВЛАЧЕЊУ: Џихадисти у паничном бегу полили град нафтом и све запалили! (ФОТО)

Недељу дана након офанзиве ирачке војске над Кајаром се вије црни дим - милитанти Исламске државе су пре него што су побегли потпалили бројне нафтне изворе и оставили цео град да дословно плива у нафти.

Џихадисти (Фото: Принтскрин)

У намери да спрече ваздушне ударе приликом повлачења према Мосулу, ИД-ови фанатици су изрешетали цеви и запалили нафту остављајући за собом апокалиптичне сцене.
Неки становници су се пожалили се да је део нафте стигао и до реке Тигрис тако да је могућа и екокатастрофа, али нема потврде те информације.
- Ослободили смо се таме ИД-а, а сада се суочавамо с тамом нафте. Угушиће нас! Птице су црне, све животиње су црне, људи су црни... Напољу је 49 степени, а ми дословце ходамо у нафти. Молимо власти у Багдаду да нам помогну да угасимо све пожаре. У супротном, цео град ће се претворити у пепео - пожалио се 25-годишњи становник овог града Ројтерсу.
Ипак, упркос томе, у овај град који је две године био под контролом ИД-а лагано се враћа живот - према извештајима медија чији су репортери дошли до ослобођених града, мушкарци брију браде, слободно пуше а жене скидају бурке.
Становници сведоче о страхатама којима су присуствовали током последње две године.
- Живели смо без струје и воде. На улицама су стално била убијања и за најмању ствар - сведочи један Ирачанин.
Казна за обријану браду била је 50.000 динара (43 долара), а они који су носили дуге панталоне суочавали су се са 50 удараца бичем. ИД је уништио сателитске и тв антене, а онима који су телефонирали претила је и смртна казна.
Они који су одведени у затворе су или убијени или су им одсецане руке. Из затвора су се, сведоче, чули језиви крици.
Абасу који је говорио за Рудав, су одсекли руку.
- Оптужен сам да сам покушао да украдем. Држали су ме месец дана у притвору и испитивали ме. А онда су натерали људе на пијаци да гледају како ме кажњавају. Одсекли су ми руку великим ножем - каже.
У граду је током претходне две године владала беда и глад. Неки су покушавали да преживе садећи мале баште, али ни то није било могуће јер су ИД-овици на то наплаћивали порез.
Губитак Кајаре представља велики ударац за ИД. Око града се налази око 60 нафтних бушутина из којих су црпили нафту, проидавали и финањсирали ратне активности. Чак 50 цистерни дневно је из тог подручје ишло према Мосулу. У два главна нафтна поља у Кајари и Најми раније се призводили око 30.000 барела дневно.
Власти у Ираку не верује да ће производња нафте у Кајари бити обновљена пре него што заузму Мосул и уверени су да ће то бити до краја године, док су њихови савезници Американци нешто опрезнији и кажу да ће све потрајати дуже.
Коалиција предвођена Сједињеним Америчким Државама, која се две године бори против ИД у Ираку и Сирији, сматра да ће предстојећа битка за Мосул бити одлучујућа у борби против џихадиста у Ираку. Мосул је други по величини град у Ираку и оперативни центар Исламске државе у Ираку. Освајање Кајаре је важан први корак ка ударцу у срце калифата. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА