Најновије

СУКОБ УНУТАР ВЛАДЕ БРИТАНИЈЕ: Борис Џонсон притиска Терезу Меј да спроведе Брегзит

ЛОНДОН- Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон врши притисак на председницу Владе Терезу Меј да брзо спроведе одлуку с јунског референдума о напуштању ЕУ, пише лондонски лист "Гардијан".

Борис Џонсон (Фото: Синхуа)

Џонсон подржава нову вишепартијску кампању истакнутих политичара који се залажу за "Брегзит". И сам међу најгласнијим челницима те кампање, на чијем је челу посланица лабуриста Жизела Стјуарт, Џонсон је рекао да ће напуштање ЕУ донети Великој Британији контролу над "законима, границама, новцем и трговином".
Та његова објављена порука указује на поделе у Влади, у којој се не само Џонсон залаже за брзо и свеобухавтно напуштање ЕУ, пише лист.
Гардијан примећује да се у најновијој поруци кампање "Промени Британију" више не помиње тврдња да ће британски здравствени систем напуштањем ЕУ добити ванредни приход од 350 милиона фунти недељно, што је био један од главних аргумената те кампање пред јунски референдум.
У новој поруци се тврди да Велика Британија очекивану уштеду од неуплаћивања у буџет ЕУ треба да потроши на "наставак финансирања пољопривреде, универзитета и сиромашнијих крајева".
Заговорница групе за останак у ЕУ "Отворена Британија", посланица торијеваца Ана Соубри, бивша министарка за малу привреду, каже да присталице одласка сада ћутке одустају од лажи које су износиле уочи јунског референдума.
Присталице останка кажу да је потпуно нетачно да Велика Британија недељно Бриселу шаље по 350 милиона фунти, јер није урачуната велика сума коју Лондон добија од ЕУ кроз субвенције за пољопривреду и друге области, укључујући структуралне фондове и грантове за просвету и истраживање. А чак и сама помисао да би сав новац који сада иде ЕУ, могао бити дат само здравству, потпуно је нереална, кажу они.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА